Tiekirkot ovat taas avoinna ympäri maata – jokaiseen pyritään saamaan sähköauton latauspiste vuoteen 2021 mennessä

Kustaa Aadolfin kirkko Iisalmessa kuvattuna 8.6.2018.

Tiekirkot ovat jälleen auki, ja joukkoon liittyvät tänä vuonna Porin Reposaaren norjalaistyylinen tunturikirkko, Soinin ristikirkko, Ähtärin pitkäkirkko sekä ortodoksinen Pyhän Kolminaisuuden katedraali Oulussa. Yhteensä tiekirkkoja on tänä vuonna 272. Aukioloajat vaihtelevat kirkoittain, mutta suositusaika on 10.6.–20.8. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan.

Tänä kesänä kirkkojen teemana on ilmasto. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Seurakunnat ovat sitoutuneet vähentämään omia päästöjään mutta myös tukemaan ihmisiä muuttamaan elämäntapaansa ympäristön kannalta kestäväksi. Yksi ratkaisu on ekologinen kotimaanmatkailu.

Kirkon ilmastostrategiassa yhtenä tavoitteena hiilineutraaliuden saavuttamiseksi on, että jokaisessa tiekirkossa on sähköauton latauspiste vuoteen 2021 mennessä. Tiekirkot ovat nimensä mukaisesti kulkureittien varrella, joten lähikirkkoon pääsee vierailulle mainiosti myös kävellen tai polkupyörällä.

Satunnaisten vierailujen lisäksi tiekirkkoja voi kesän aikana kiertää teemoittain. Alvar Aallon arkkitehtuurin ystäville sopivia vierailukohteita on tarjolla kuusi, kun taas lasimaalauksista kiinnostuneille kohteita löytyy useita kymmeniä. Erilaisia teemoja on listattu tiekirkot.fi-sivustolle, missä ovat myös kirkkojen aukioloajat. Sivuston Google-pohjainen kartta ja reittihaku neuvovat tarkan sijainnin ja ajo-ohjeet perille. Teiden varsilla avoimiin kirkkoihin johdattavat tutut Tiekirkko-liikennemerkit.

Tiekirkot ovat mukana myös Radio Dein kesäkiertueella.

Suomen ensimmäiset Tiekirkot avautuivat 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan levinnyt laajalle. Mukana on sekä evankelis-luterilaisia että ortodoksisia kirkkoja.

Tiekirkkotoimintaa koordinoi Kirkkopalvelut ry, joka on Kotimaata julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuva: Jukka Granström. Iisalmen Kustaa Adolfin kirkko on yksi 272 tiekirkosta.

Lue myös:

Pohjois-Savon tiekirkot vievät toiseen todellisuuteen – "Nikkarityyli näyttää aluksi pelkistetyltä"

Arkistojuttu: Tiekirkoista suosituin oli jälleen Turun tuomiokirkko

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.