Toiseksi piispanvaalissa tullut Sixten Ekstrand pitää tyhjää äänestäneiden toimintaa vastuuttomana

Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtaja Sixten Ekstrand sijoittui Porvoon piispanvaalissa toiseksi saatuaan ratkaisevalla kierroksella 265 ääntä. Piispaksi valittiin Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Bo-Göran Åstrand, joka sai alustavan tuloksen mukaan 309 ääntä. Vaalin tuloksesta voi lukea lisää täältä.

Sixten Ekstrand hämmästelee erityisesti tyhjää äänestäneitä ja pitää heidän toimintaansa vastuuttomana. Alustavan tuloksen mukaan toisella kierroksella annettiin 43 tyhjää ääntä.

– Toki jokainen äänestää omantuntonsa mukaan. Tyhjien äänien määrä ei kuitenkaan kerro hyvää hiippakunnan tilasta, kuten ei sekään, että toisella kierroksella äänestysprosentti hieman laski. Tyhjät äänet ovat protesti. Hiippakunta on polarisoitunut, ja sen kanssa uuden piispan on tultava toimeen.

Ekstrandille piispanvaalissa kärsitty tappio oli toinen. Hän oli ehdolla Porvoon piispaksi myös kymmenen vuotta sitten ja hävisi silloin Björn Vikströmille.

– Vaalit ovat aina vaalit. Tulos on nyt tällainen, mutta elämä jatkuu. Minulla on hyvä ja kiinnostava työ, joka tarjoaa haasteita. Kirkkohallituksessa on meneillään vaativa uudistus.

Ekstrand sanoo oppineensa, että niin vaaleissa kuin elämässäkin tulee yllätyksiä tänään, huomenna tai parin vuoden päästä.

– Yritän suhtautua tulevaan avoimesti.

Ekstrandin mielestä piispanvaalin toinen kierros oli vähemmän jännittävä kuin ensimmäinen. Se oli kuitenkin intensiivisempi.

– Olimme ehdokkaina monissa asioissa varsin samanlaisia, mutta keskusteluissa päästiin syvemmälle.

Uudelle piispalle Ekstrand toivottaa kaikkea hyvää ja Jumalan siunausta.

– Porvoon hiippakunta on niin pieni, että joudumme tekemään tulevaisuudessa paljon yhteistyötä. Samoin olen tehnyt Björn Vikströmin kanssa yhteistyötä kymmenen vuoden takaisen vaalin jälkeen.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Markku Pihlaja

Lue myös:

Kolmannen kerran ehdolla ollut Bo-Göran Åstrand on Porvoon hiippakunnan uusi piispa

Porvoon piispaksi valittu Bo-Göran Åstrand: "Piispojen joukossa haluan olla raikas ääni nykypäivän seurakunnasta"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.