"Toivo on Kristus itse" – Lue piispojen pääsiäistervehdys ja katso kuvia surusta ja ilosta

Jeesus-reliefi hautakivessä Hietanienmen ortodoksisella hautausmaalla.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispojen yhteisen pääsiäistervehdyksen otsikkona on "Toivo on Kristus itse".

"Kristillinen toivo nousee pääsiäisen sanomasta. Kuljemme ristin juurelta, kärsimyksestä ja surusta, pääsiäisaamun valoon ja iloon. Mahdoton muuttuu mahdolliseksi, kuolema elämäksi. Ylösnoussut Kristus antaa meille toivon ja tulevaisuuden. Toivo on Kristus itse", piispat kirjoittavat.

Lue piispojen pääsiäistervehdys kokonaisuudessaan:

Tänä vuonna valmistaudumme pääsiäisjuhlaan poikkeuksellisissa oloissa ja tunnelmissa. Suuri osa meistä viettää pääsiäistä suljettujen ovien takana, erossa omaisista ja ystävistä. Huoli tulevasta, omasta tai läheisten terveydestä, työssä jaksamisesta tai työpaikasta ja toimeentulosta täyttää monen mielen.

Kaipaamme ihmisten seuraan, rakkaittemme luo, mutta joudumme pysyttelemään heistä kaukana. Tapaamisia vältetään, kätteleminen ei käy, koskettaminen ei sovi ja karttamisesta on tullut kohteliaisuutta. Varotoimet hankaloittavat elämää, mutta ne myös suojelevat sitä. Ne vaativat uudenlaista kärsivällisyyttä ja vastuuntuntoa meiltä kaikilta. Tämän keskellä me kaikki tarvitsemme toivoa.

Kristillinen toivo nousee pääsiäisen sanomasta. Kuljemme ristin juurelta, kärsimyksestä ja surusta, pääsiäisaamun valoon ja iloon. Mahdoton muuttuu mahdolliseksi, kuolema elämäksi. Ylösnoussut Kristus antaa meille toivon ja tulevaisuuden. Toivo on Kristus itse.

Siksi me toivomme ja uskomme, että vielä koittaa tuttu arki. Tulee aika, jolloin koulut avaavat ovensa ja luokkatoverit tapaavat jälleen, kahvilat täyttyvät ihmisistä, nuoret parveilevat kauppakeskuksissa, mummolan ovi avautuu ja isovanhempi saa lapsenlapset taas syliinsä. Kirkot avaavat ovensa kaikille, ja me kokoonnumme yhteisen ehtoollispöydän ääreen ja kiitämme ylösnoussutta Vapahtajaa.

Niin kauan, kuin emme voi tulla yhteen, voimme kuitenkin jakaa yhteisen elämän rukouksessa. Siksi kutsumme kaikkia rukoilemaan niiden puolesta, jotka sairastavat tai pelkäävät, jotka ovat menettäneet läheisensä, jotka tekevät vastuullisia päätöksiä ja jotka työskentelevät yhteisen hyvinvointimme ja tulevaisuutemme puolesta.

Tänä kärsimyksen keväänäkin meillä on toivo. Ristin pääsiäistä seuraa elämä ja ylösnousemus. Yötä seuraa aamu, pimeää seuraa valo ja kuolemaa seuraa iankaikkinen elämä.

Kristus nousi kuolleista ja kuolemallaan kuoleman voitti!

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat

Tapio Luoma, arkkipiispa

Simo Peura, Lapuan piispa

Matti Repo, Tampereen piispa

Seppo Häkkinen, Mikkelin piispa

Kaarlo Kalliala, Turun arkkihiippakunnan piispa

Jari Jolkkonen, Kuopion piispa

Teemu Laajasalo, Helsingin piispa

Jukka Keskitalo, Oulun piispa

Kaisamari Hintikka, Espoon piispa

Bo-Göran Åstrand, Porvoon piispa

Katso kuvasarja pitkäperjantain surun tunnelmista pääsiäisen ja ylösnousemuksen iloon:

Kuvat: Olli Seppälä. Helsingin Hietaniemen hautausmaa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.