Tornion kirkkoherran valinnassa taas dramatiikkaa – tällä kertaa vaali ratkesi seitsemän äänen erolla

Tornion seurakunnan uudeksi kirkkoherraksi on valittu 26.5. pidetyssä vaalissa Mirja-Liisa Lindström. Hän työskentelee Rovaniemen seurakunnassa Ounasvaara-Alakemijoen aluekappalaisena.

Vaali oli tiukka, sillä Lindström sai 1 454 ääntä, ja Tornion seurakunnan kappalainen Tero Saapunki sai 1 447 ääntä. Kolmas ehdokas, Rovaniemen seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja Sari Arponen, sai 134 ääntä. Hylättyjä ääniä oli neljä. Äänestysprosentti oli 23,6.

Vaalin taustalla vaikutti vastakkainasettelu, jossa toiseksi eniten ääniä saanut Tero Saapunki edusti vanhoillislestadiolaisuutta. Mirja-Liisa Lindströmin mukaan vaalin ehdokkaat käyttäytyivät sivistyneesti, mutta sosiaalisessa mediassa kannattajat saattoivat sortua loanheittoon.

– Minulla oli muutamia vanhoillislestadiolaisia kannattajia. Sain myös hyvän neuvon: jos et voi sanoa toisesta hyvää, älä sano mitään.

Lindström toivoo, että vaalin synnyttämä vastakkainasettelu saataisiin purettua ja hyvä yhteistyö aloitettua.

Vaalin valitusaika on kesken. Näillä näkymin Lindström aloittaa Tornion kirkkoherrana syyskuussa.

Valitukset johtivat vaalin uusimiseen

Tornion seurakunnan kirkkoherranvaali järjestettiin nyt toista kertaa kolmen vuoden aikana. Edellisestä vaalista lokakuussa 2016 valitettiin hallinto-oikeuteen, joka määräsi järjestämään vaalin uudelleen.

Eniten kannatusta vuoden 2016 vaalissa sai seurakuntapastori Tuomas Palola, jolle annettiin 499 ääntä. Kirkkoherra Pentti Tepsa sai 397 ääntä ja kirkkoherra Ville Väkeväinen 464 ääntä. Hakijoita virkaan oli kaikkiaan kuusi. Vaalista jätettiin kolme valitusta hallinto-oikeuteen. Yksi valitus koski vaalisijoja, kaksi vaalipaikalla tapahtunutta muotovirhettä.

Vaalin voittanut Tuomas Palola ilmoitti viime vuoden lokakuussa, että ei aio asettua enää ehdolle. Syyksi hän sanoi Kotimaa24:n haastattelussa paikallisen vanhoillislestadiolaisen yhteisön harjoittaman mustamaalauksen.

Kuva: Inka Lindström. Kuvassa Mirja-Liisa Lindström.

Lue myös:

Tuomas Palola vetäytyy Tornion kirkkoherran vaalista – sanoo syyksi lestadiolaisten harjoittaman mustamaalauksen

Tornion kirkkoherran virka julistettiin uudelleen haettavaksi – taustalla oikeuden päätös

Hallinto-oikeuden päätös: Tornion seurakunnan kirkkoherran vaali on toimitettava uudelleen

Tornion kirkkoherranvaali saattaa mennä hallinto-oikeuteen

Lestadiolaisen hajaannuksen juurilla – käsittelee Tuomas Palolan väitöskirjaa

Blogi: Vanhoillislestadiolaisuus ja SRK-vanhoillisuus, kaksi eri suuntausta?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.