Tornion kirkkoherranvaali saattaa mennä hallinto-oikeuteen

Tornion kirkkoherranvaalissa tapahtui 169 ennakkoäänestyskuoren osalta inhimillinen erehdys, jonka vuoksi äänet jätettiin huomioon ottamatta tulosta laskettaessa.

Vaalin voitti Jyväskylän seurakunnan pastori Tuomas Palola 499 äänellä. Toiseksi tuli Simon kirkkoherra Ville Väkeväinen 464 äänellä ja kolmanneksi Kemijärven seurakunnan kirkkoherrana toiminut Pentti Tepsa 397 äänellä.

Koska äänestys oli tiukka ja sen voittanut Palola sai vain 35 ääntä enemmän kuin toiseksi tullut Väkeväinen, on oletettavaa, että vaalitulokseen haetaan muutosta Oulun hallinto-oikeudesta.

– Vaikka olimme ohjeistaneet vaalitoimitsijat tarkasti, oli kahdessa viidestä ennakkoäänestyspaikasta käynyt niin, että vaalikuoret olivat jääneet leimaamatta ja leima oli vaalilipuissa. Kirkkolain mukaan emme voineet huomioida ääntenlaskennassa leimaamattomia kuoria, kertoo Tornion vt. kirkkoherra Tero Saapunki.

Ääniä ei ole kuitenkaan hylätty ja tuhottu, vaan huomiotta jääneet kuoret on siirretty sivuun avaamattomina.

Vastaavasta tilanteesta on Saapungin mukaan aiemmilta vuosilta ennakkotapaus, jossa hallinto-oikeus on määrännyt huomiotta jätetyt äänet laskettaviksi.

– Tämä voisi olla yksi odotettavissa oleva vaihtoehto myös Torniossa. Mutta asiasta siis päättää hallinto-oikeus, mikäli joku seurakuntalainen tai vaaliehdokas päättää sieltä muutosta hakea, Saapunki sanoo.

Tapaus on Saapungin mukaan aiheuttanut Torniossa kovasti harmitusta, pettymystä ja ihmettelyä.

Tornion seurakunnan on kuitenkin edettävä asiassa vaalijärjestyksen mukaisesti. Tänään vaalilautakunta kokoontuu tarkistamaan ääntenlaskennan ja vahvistamaan vaalin tuloksen. Sitten tehdään pöytäkirja, joka lähetetään ehdokkaille.

– Pöytäkirjan saatuaan ehdokkailla on 30 päivää aikaa hakea muutosta hallinto-oikeudesta. Olen siinä käsityksessä, että Ville Väkeväinen aikoo muutosta hakea ja että Tuomas Palolankin mielestä on hyvä saada selville kaikkien äänestäneiden kanta, Saapunki sanoo.

Kuva: Matti Karppinen. Kuvassa Jyväskylän seurakunnan pastori Tuomas Palola.

Edellinen artikkeliJaakko Heinimäki oli työhaastattelussa ensi kertaa 19 vuoteen – ja pääsi taas samaan paikkaan
Seuraava artikkeliHiljaisuuden liike on vastakulttuuria kiireiselle ajalle

Ei näytettäviä viestejä