Tuhannet raahelaiset aktiivisia kirkkoherranvaalissa – "Herätysliikejännitteet eivät ole ainoa selitys"

Raahen uusi kirkkoherra Harri Joensuu

Raahelaiset ja siikajokiset lähtivät sankoin joukoin vaaliuurnille, kun seurakuntaan valittiin uusi kirkkoherra viime sunnuntaina 23.9. Äänestysprosentti oli 26,8, ja hyväksyttyjä ääniä annettiin kaikkiaan 4 669. Vaalissa oli äänioikeutettuja noin 17 000 henkeä.

Kirkkoherraksi valittiin ensimmäiseltä vaalisijalta seurakunnan kappalainen Harri Joensuu 3 336 äänellä. Toinenkin ehdokas oli oman kylän poika, vanhoillislestadiolaisen Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen viestintäpäällikkö, pastori Olli Lohi. Hän sai vaalissa 1 333 ääntä. Runsaat 70 prosenttia äänistä meni siis Joensuulle.

Sosiaalisessa mediassa ja paikallislehtien tekstaripalstoilla on arveltu, että suuri äänestysinto selittyi osittain sillä, että vastakkain olivat vaikutusvaltainen vanhoillislestadiolainen ehdokas ja kotiseurakunnasta ennestään tuttu, lähinnä evankelisen liikkeen uskonkäsityksen omaava ehdokas.

– Äänestysmotiiveja ei äänestyslippuun kirjoiteta, mutta saattaahan tuo olla ihan valistunut arvaus yhdeksi syyksi korkealle äänestysprosentille, kommentoi Raahen seurakunnan tiedotuksen vastuuteologi, seurakuntapastori Markus Tuukkanen Kotimaa24:lle.

Tuukkasen mukaan herätysliikejännitteet eivät kuitenkaan olleet ainoa tai ehkä edes tärkein selitys. Vaaliviestinnässä onnistuttiin hyvin.

– Järjestimme kirjastoissa vaalipaneelit, joita sai seurata myös Facebook-livelähetyksenä. Haastattelijoina oli paikallislehtien toimittajia. Raahen Seutu ja Siikajokilaakso tekivät ehdokkaista myös juttuja, ja heitä haastateltiin paikallisradion aamulähetyksessä. Vaalit siis näkyivät ja kuuluivat vahvasti, Tuukkanen kertoo.

Lisäksi Tuukkanen arvelee tuttujen ja mieluisten ehdokkaiden saavan väkeä helpommin liikkeelle kuin vieraammat ehdokkaat saisivat. Oma tärkeä merkityksensä oli myös hyvin järjestetyllä ennakkoäänestyksellä.

– Isoista marketeista tuli huikeat ennakkoäänestyspotit. On tärkeää, että ennakkoäänestyspisteitä on siellä, missä ihmiset muutenkin liikkuvat.

Uusi kirkkoherra Harri Joensuu: "Nyt kyllä väsyttää!"

Uusi kirkkoherra Harri Joensuu kertoo yllättyneensä vaaliprosessin raskaudesta ja erityisesti siitä, kuinka paljon se vaati ehdokkailta julkisuudessa olemista.

– Nämä olivat ensimmäiset vaalit, joissa olen ollut ehdolla. Hakupaperit laitoin tammikuussa, ja sen jälkeen on saanut olla kaiken kansan edessä melko paljon. Toki papille on luontevaa puhua julkisesti kirkon sanomasta, mutta itsestään puhuminen on aika rankkaa. Nyt kyllä väsyttää!

Joensuu on kiitollinen saamastaan huikeasta äänimäärästä.

– Onhan tämä uskomaton luottamuksen osoitus. Ja tuntui hienolta, että liitoskivuista kärsivän tehdaskaupungin seurakunnan väki lähti näin vilkkaasti liikkeelle. On se puhuttelevaa, että marketeissa kuulemma oikein jonotettiin äänestämään kirkkoherraa.

Raahen seurakunnan alueella on seitsemän kirkkoa. Harri Joensuu toivoo, että seurakunnassa päästäisiin liitoskivuista kohti yhteisen toiminnan ja seurakuntaelämän kehittämisen vaihetta. Suureksi haasteeksi hän arvelee sen, että joka alueella koettaisiin jatkossakin seurakunnan olevan lähellä ihmisiä ja heitä varten.

Siitä Joensuu on tyytyväinen, että Raahen seurakunnassa käytetään varoja niihin asioihin, mihin seurakuntalaiset haluavat. Kasvatustyöhön käytetään 41 prosenttia seurakunnan menoista ja diakoniaan ja sairaalasielunhoitoon sekä perheneuvontaan 28 prosenttia.

– Sitä mietin paljon, miten lähestyä tavallisia työikäisiä, joilla ei ole pieniä lapsia. Miten heidätkin saataisiin kokemaan, että heillä on paikka seurakunnassa?

Kuva: Harri Hemmilä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.