Tulkaa kaikki -liike jäi pois kirkolliskokoukselle jätetystä vihkialoitteesta – miksi ihmeessä?

Viisitoista kirkolliskokousedustajaa julkaisi eilen maanantaina aloitteen, jonka mukaan kirkon avioliittokäsitystä pitää laajentaa. Allekirjoittajien mielestä kirkollisesta avioliittoon vihkimisestä pitäisi tehdä mahdollista myös samaa sukupuolta oleville pareille. Yksittäistä pappia ei kuitenkaan velvoitettaisi vihkimään samaa sukupuolta olevia.

Aloite tuodaan toukokuussa kokoontuvan kirkolliskokouksen käsittelyyn.

Aloitteen 15 allekirjoittajaa kuuluvat pääosin kirkolliskokouksen niin sanottujen maltillisten edustajien joukkoon. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa edistävän Tulkaa kaikki -liikkeen edustajat eivät allekirjoittaneet aloitetta.

Miksi, Tulkaa kaikki -liikkeen kirkolliskokousvastaava Katri Korolainen?

– Mahdollisia aloitteita on kaksi, joista toinen julkistettiin eilen. Kyse on laintulkintaerosta, sanoo Korolainen, joka edustaa kirkolliskokouksessa Helsingin hiippakuntaa.

Hän ja 24 muuta edustajaa ilmaisivat jo viime syksynä kannanotolla tukensa samaa sukupuolta olevien parien kirkolliselle vihkimiselle. Suuri osa kannanoton allekirjoittaneista tulkitsi, että kirkon ei tarvitse tehdä samaa sukupuolta olevien vihkimisestä erillistä päätöstä. Heidän mukaansa lainsäädäntö mahdollistaa kirkolliset vihkimiset maaliskuun alusta alkaen.

Viimesyksyisen kannanoton allekirjoittajissa oli runsaasti Tulkaa kaikki -liikkeen edustajia. He pohtivat nyt, vievätkö he kevään kirkolliskokoukseen oman aloitteensa samaa sukupuolta olevien vihkimisestä. Toinen vaihtoehto on, että ryhmä liittyy eilen jätetyn aloitteen allekirjoittajiin.

– Pyrkimys on molemmilla joukoilla sama eli se, että kaikki vihittäisiin. Taustalla on erilainen käsitys siitä, mitä laki mahdollistaa nyt, Korolainen tiivistää.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Aloite kirkolliskokoukselle: Sateenkaariparien kirkollinen vihkiminen mahdolliseksi

25 kirkolliskokouksen edustajaa allekirjoitti kannanoton vihkimisten puolesta

Edellinen artikkeliEvankelikaalien määrä kasvaa Ranskassa
Seuraava artikkeliAsenteet uskonnollisia ryhmiä kohtaan lämpenivät Yhdysvalloissa

Ei näytettäviä viestejä