Tuomasmessut ja Via Crucis peruttu hallituksen koronalinjausten seurauksena

Hallitus linjasi tänään, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet pitäisi peruuttaa toukokuun loppuun asti. Osa kirkollisista järjestöistä ja toimijoista teki nopeita johtopäätöksiä.

Suurin tilaisuus on pääsiäislauantaina Helsingissä järjestettävä pääsiäisvaellus Via Crucis. Tänään on tehty päätös sen perumisesta. Vuosittain Via Crucis -vaellukseen on osallistunut noin 15 000–20 000 ihmistä.

Suomen Lähetysseuran lähetysjuhlat kokoavat vuosittain tuhansia ihmisiä. Tänä vuonna ne on ollut tarkoitus järjestää toukokuussa Lahdessa.

– Lähetysjuhlat ovat Lahden seurakuntien ja Lähetysseuran yhteinen tapahtuma, ja päätös mahdollisesta juhlien peruuttamisesta tehdään yhdessä. Olen sopinut kirkkoherra Kari Eskelisen kanssa, että tilannetta seurataan vielä jonkin aikaa. Noudatamme viranomaispäätöksiä ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että peruuttamispäätös on todennäköinen, Lähetysseuran varatoiminnanjohtaja Satu Kantola sanoo.

Helsingin ja Tampereen tuomasmessut peruttu

Helsingin tuomasmessu on tehnyt päätöksen peruuttaa toistaiseksi kaikki messut ensi pyhästä lähtien sekä Kallion kirkossa järjestettävät ehtookellot.

– Erittäin valitettava tilanne, mutta vaihtoehtoja ei ollut, Helsingin tuomasmessun pappi Pirjo Kantala sanoo.

– Messulähetysten sijaan alamme tuottaa Radio Dein kanssa vaihtoehtoista ohjelmaa kyseisen sunnuntain teemaan, Kantala kertoo.

Tampereen tuomasmessujen pappi Katriina Hallikainen kertoo, että myös heillä on tehty päätös messujen perumisesta toukokuun loppuun saakka. Tampereen tuomasmessun 30-vuotisjuhlamessu oli suunniteltu pidettäväksi 12.4.

Ensi viikolla piti Helsingissä Tieteiden talolla järjestää laatuaan ensimmäiset Teologian ja uskonnontutkimuksen päivät, mutta ne on päätetty siirtää pidettäviksi 10–11. syyskuuta.

Päiville oli tulossa yli 500 henkeä.

– Menemme turvallisuus edellä, päivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, professori Kati Tervo-Niemelä sanoo.

Kuva: Olli Seppälä. Tuomasmessun kulkueristi Mikael Agricolan kirkossa Helsingissä.

Lue myös:

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset hoidetaan – Kirkko päivitti ohjeita koronaviruksen hillitsemiseksi

Toiviomatkat peruu Israelin-matkansa kolmeksi viikoksi kesken parhaan sesongin

Vatikaani torjuu koronaa – paavi toipuu tavallisesta vilustumisesta