Tuomiokapituli irtisanoi virasta Lappajärven kirkkoherran – taustalla pitkäaikaiset ongelmat

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli on irtisanonut pastori Zacharias Onditin Lappajärven seurakunnan kirkkoherran virasta. Kapituli päätti asiasta kokouksessaan keskiviikkona.

Tuomiokapitulin mukaan taustalla ovat pitkäaikaiset ongelmat ja puutteet seurakunnan hallinnossa ja työyhteisön johtamisessa.

– Tilanne on valitettava. Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli on viime vuosina puuttunut Lappajärven seurakunnan ongelmiin ja järjestänyt tukitoimia sekä ohjausta seurakunnalle ja kirkkoherralle. Tukitoimista huolimatta tilanteeseen ei ole saatu pysyvää parannusta, ja jouduimme tekemään tämän ratkaisun, piispa Simo Peura toteaa tuomiokapitulin tiedotteessa.

Lakimiesasessori: Yleinen osaaminen kirkon toimintaa määrittävästä juridiikasta on ollut heikkoa

Zacharias Onditi on toiminut Lappajärven kirkkoherrana neljä vuotta. Vuonna 2016 hänet valittiin vt. kirkkoherraksi. Toukokuussa 2017, 30-vuotiaana, hän voitti kirkkoherranvaalin kirkkovaltuuston äänestyksessä.

Lapuan tuomiokapitulin lakimiesasessori Tuomas Hemminki kertoo Kotimaa24:lle seurakunnan hallinnollisten ongelmien ilmenneen muun muassa niin, että Onditi on jättänyt viemättä kirkkoneuvoston ja -valtuuston päätettäväksi niille kuuluvia asioita. Lisäksi luottamushenkilöitä on ollut palvelussuhteessa seurakuntaan.

– Haasteita on ollut matkan varrella. Yleinen osaaminen kirkon toimintaa määrittävästä juridiikasta on ollut heikkoa eikä ole kehittynyt.

Hemmingin mukaan Onditilla on ollut vaikeuksia myös esimiestyössä. Työilmapiirissä on ollut ongelmia, ja viimeinen, irtisanomiseen johtanut vaihe alkoi työsuojeluvaltuutetun kirjeestä, Hemminki sanoo.

Vuonna 2018 Onditi sai tuomiokapitulilta varoituksen. Tämän vuoden alkukeväällä piispa Simo Peura pidätti Onditin virasta.

Tuomas Hemmingin mukaan asian taustalla ei ole esimerkiksi opillisia ristiriitoja.

Kotimaa24 ei tavoittanut Zacharias Onditia torstaina kommentoimaan asiaa.

Tällä hetkellä Lappajärven seurakunnan kirkkoherran virkaa hoitaa rovasti Esko Kallio, joka jäi eläkkeelle Soinin kirkkoherran virasta vuonna 2017.

– Kun irtisanomispäätös saa lainvoiman, katsotaan, miten jatketaan, Tuomas Hemminki sanoo.

Kirkkoherrojen irtisanomiset harvinaisia

Kirkkoherran irtisanominen on kirkossa harvinaista. Ennen vuotta 2013 se oli juridisesti hyvin hankalaa. Viime vuosinakin tapauksia on ollut vähän.

Vuonna 2014 Helsingin tuomiokapituli irtisanoi Ruotsinpyhtään kirkkoherran Kirsi Oksasen. Vuonna 2018 Kuopion tuomiokapituli irtisanoi Konneveden kirkkoherran Olavi Virtasen.

Ruotsinpyhtään tapauksesta käytiin oikeutta vuoteen 2019. Konneveden irtisanomisesta tuli Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätös tämän vuoden kesäkuussa. Hallinto-oikeuden mukaan irtisanomiselle oli asiallinen ja painava syy. Olavi Virtanen on hakenut asiassa valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Konneveden seurakunta siirtyi Kuopion hiippakunnasta Lapuan hiippakuntaan tämän vuoden alussa.

Kuva: Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0. Lappajärven kirkko.

Lue myös:

Hallinto-oikeus: Konneveden kirkkoherran irtisanomiselle oli asiallinen ja painava syy

Hallinto-oikeus teki uuden päätöksen: Ruotsinpyhtään kirkkoherran irtisanominen oli laillinen

Lappajärven uusi vt. kirkkoherra Zacharias Onditi: Tietämättömyys ruokkii rasismia (Kotimaa Pron arkistojuttu 2016)

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeli”Aloite on loukkaus kirkkoa ja Puolustusvoimia kohtaan” – Kenttäpiispan asema nousi taas huomion kohteeksi
Seuraava artikkeliVäitös: Papit kannattavat ja vastustavat samaa sukupuolta olevien avioliittoa samantyyppisillä perusteluilla

Ei näytettäviä viestejä