Tuomiokapituli ratkoi erimielisyyden rukouksen paikasta – kirkkoneuvoston kielto pitää

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli on tehnyt ratkaisunsa Kotka-Kymin seurakunnan tapauksessa. Kirkkoneuvosto päätti helmikuussa, että seurakunnan kirkkotiloissa ei saa toimittaa rukousta samaa sukupuolta olevan avioparin kanssa ja puolesta.

Tuomiokapituli pitää kirkkoneuvoston päätöksen voimassa. Asia päätyi tuomiokapituliin, sillä kirkkoneuvosto ja kirkkoherra olivat tilojen käytöstä eri mieltä.

Kirkkoherra Anna-Tiina Järvinen esitti, että kaikkia seurakunnan sakraalitiloja voisi käyttää rukoukseen samaa sukupuolta olevien kanssa ja puolesta. Kirkkoneuvosto äänesti päätöksestä ja päätyi siihen, ettei parisuhderukousta voi toimittaa seurakunnan kirkoissa.

Tuomiokapitulin mukaan kirkkoneuvosto on käyttänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa ja toiminut asiassa laillisesti ylittämättä toimivaltaansa. Kapituli huomauttaa, että hiippakunnan seurakunnat ovat ratkaisseet rukouskysymyksen eri tavoin.

– En ole kovin yllättynyt, että kapituli piti päätöksen voimassa, kirkkoherra Järvinen toteaa Kotimaa24:lle.

Hänen tulkintansa mukaan tuomiokapitulissa on tutkittu sitä, että päätös tehtiin oikein, ei sitä, mikä päätöksen asiasisältö oli. Järvinen sanoo, että päätökseen on tyydyttävä ja että hän ei aio tuoda asiaa uudelleen käsiteltäväksi.

– Se [päätöksenteon] koko ketju on katsottu. Esittämäni kanta on jäänyt vähemmistöön tässä asiassa. Me jatkamme kuten ennenkin, niin kuin kirkkoneuvosto päätti.

Kirkkoherra Järvinen huomauttaa, että näkemykset rukouksesta eroavat jopa naapuriseurakunnissa. Hän viittaa Pyhtään ja Haminan seurakuntiin, joissa on tehty rukouksesta toisenlainen päätös kuin Kotka-Kymin seurakunnassa.

– Ehkä yksi syy tähän sekavuuden tilaan johtuu siitä, että piispainkokouksen tuottamassa selonteossa yksimielisyys tuntuu aika ohuelta. Toisaalta sanotaan, ettei käsitys avioliitosta muutu. Toisaalta tunnustetaan, että kirkon piirissäkin on nyt kahdenlaisia avioliittoja, kirkollisia ja siviililiittoja, joista osa heteroparien ja osa homoparien.

Kuva: Seppo Sirkka. Kotkan kirkko.

Edellinen artikkeliTutkimus: Suomalainen diplomi-insinööri ei pidä eettisiä kysymyksiä tärkeinä
Seuraava artikkeliKipan yt-neuvottelut päätökseen – 15 työtehtävää lakkautetaan

Ei näytettäviä viestejä