Turun ja Helsingin tuomiokirkoissa urkuremontit, pyhäkköjen soittimet vaiti yhtä aikaa

Turun tuomiokirkon urut

Helsingin ja Turun tuomiokirkoissa vietetään tavallista hiljaisempaa sydäntalvea. Molempien kirkkojen pääurkuja nimittäin remontoidaan näinä viikkoina.

Helsingin tuomiokirkossa urkuremontti alkoi jo 7. tammikuuta. Yhdeksän viikon aikana urkujen äänitys korjataan ja urut viritetään. Lisäksi kuluneet jalkiokoskettimet kunnostetaan ja virityskäytäville asennetaan lisää turvakaiteita, Helsingin tuomiokirkkoseurakunta kertoo tiedotteessaan. Työn suorittaa Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy.

Remonttia tehdään arkipäivisin 28. helmikuuta saakka. Remontin aikana tuomiokirkko on suljettu arkisin, ja säännölliset tilaisuudet on siirretty kryptaan.

Lauantaisin ja sunnuntaisin tuomiokirkko on avoinna. Pääurkujen sijasta käytetään kirkon alttariparvella olevia kuoriurkuja.

Remontoidut urut otetaan uudelleen käyttöön laskiaissunnuntaina 3.3.

Turussa urut käytössä taas pääsiäisenä

Turun tuomiokirkon pääurkujen remontti alkaa maanantaina 21.1. ja valmistuu pääsiäiseksi. Urkuihin tehdään täydellinen sähköremontti, sillä järjestelmän perustekniikka on vuodelta 1980. Remontin toteuttaa urut aikanaan valmistanut Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy.

Remontin aikana tuomiokirkon pääurut ovat täysin poissa käytöstä. Myöskään pääalttarin takana olevia urkupillejä ei käytetä. Tilaisuuksissa palvelevat kirkkosalin etuosan kuoriurut ja tuomiokirkon kannettava urkupositiivi, Turun tuomiokirkkoseurakunta kertoo tiedotteessaan.

Turun tuomiokirkon uruissa on 6 057 urkupilliä. Soitin on 14 metriä korkea, ja se painaa viisitoista tonnia.

Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy on Kotimaa24:ää julkaisevan Kotimaa Oy:n omistama yhtiö.

Kuva: Turun tuomiokirkkoseurakunta / Timo Jakonen. Turun tuomiokirkon urut.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.