Turun piispanvaali järjestetään syksyllä – Kaarlo Kalliala venyttänyt eroilmoitustaan viime hetkeen

Turun arkkihiippakuntaan valitaan uusi piispa syksyllä, kun vuodesta 2011 piispana toiminut Kaarlo Kalliala jää eläkkeelle. Vaaliaikataulu päätetään tuomiokapitulin istunnossa toukokuussa.

Keskustelu uuden piispan valinnasta tihentyi viime viikonvaihteessa. Turun Sanomat nosti asian esiin toteamalla, että piispanvaalilla on jo kiire. Lehti kirjoitti, että Kaarlo Kallialan pitää lain mukaan jäädä eläkkeelle joulukuun alussa ja seuraajan valinta vie yli puoli vuotta.

Kalliala täyttää 68 vuotta 3. marraskuuta. Kirkkolain mukaan se on vuonna 1957 syntyneiden ja sitä vanhempien kirkon viranhaltijoiden eroamisikä.

Turun Sanomat huomautti, että poikkeusjärjestelyin Kallialan virkasuhdetta olisi mahdollista jatkaa määräaikaisesti. Kalliala ei ottanut lehden haastattelussa kantaa siihen, aikooko hän hakea määräaikaista jatkoa.

Turun Sanomien pääkirjoituksessa todettiin, että piispan seuraajan valinta vaikuttaa tarpeettoman salamyhkäiseltä.

Kaarlo Kalliala: Yhä useampi kiinnittänyt huomiota siihen, että piispa vanhenee

Maakuntalehden juttujen ilmestyttyä Kaarlo Kalliala julkaisi Facebook-sivullaan kirjoituksen, joka alkoi: "Yhä useampi on tullut kiinnittäneeksi huomiota siihen, että Turun arkkihiippakunnan piispa vanhenee. Myös minä olen sen havainnut, monellakin tapaa."

Kalliala jatkoi toteamalla, että piispan eroamisikä on 68 vuotta.

"Täytän niin paljon marraskuussa – jos Luoja suo ja minä elän. Tarvitaan uusi piispa."

Hän kirjoitti, että piispanvaali vaatii valmisteluineen "kuukausikaupalla aikaa". Lisäksi epidemiatilanne vaikuttaa myös piispanvaalin järjestelyihin.

"Omasta puolestani teen työtäni aktiivisesti niin pitkälle kuin sitä riittää", Kalliala kirjoitti.

Hiippakuntapastori Pauliina Järvinen Turun tuomiokapitulista vahvistaa Kotimaa24:lle, että Turun piispanvaali käydään syksyllä. Aikataulusta ja järjestelyistä päätetään tuomiokapitulin istunnossa 13.5.

Järvisen mukaan piispa Kalliala ei ole vielä jättänyt virallista irtisanoutumisilmoitustaan, eikä eläkkeelle jäämisen tarkka päivä ole edelleenkään tiedossa. Uusi piispa aloittaa Järvisen mukaan heti, kun se on aikataulullisesti mahdollista.

Vaalissa tähän mennessä yksi ehdokas

Kaarlo Kalliala totesi jo runsas vuosi sitten, että hänen on lopetettava työnsä piispana viimeistään vuoden 2020 aikana. Hän ei ollut kuitenkaan päättänyt eläkkeelle jäämisensä ajankohtaa.

– Kyllä niitä vaalivankkureita on jo ajettu metsänpeittoon, Kalliala totesi tuolloin.

Myöhemmin keväällä Porin Teljän seurakunnan kirkkoherra Kaisa Huhtala kertoi lähtevänsä ehdolle Turun piispanvaaliin. Muita kiinnostuneita vaaliin ei ole vielä julkisesti ilmoittautunut.

Kuva: Pasi Leino

Lue myös:

Kirkkoherra Kaisa Huhtala aikoo ehdolle Turun piispanvaaliin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.