Turun synagoga kukitettiin tuenilmauksena – paikalla myös luterilaisen kirkon piispat

Turun juutalaisen seurakunnan synagoga kukitettiin tuenilmauksena torstai-iltana. Synagogan seiniä tuhrittiin punaisella maalilla maanantaina. Samana päivänä vietettiin kansainvälistä vainojen uhrien muistopäivää ja muistettiin erityisesti Auschwitzin keskitysleirin vapauttamista 75 vuotta sitten.

Kukitustilaisuuteen osallistuivat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala. Arkkipiispa toi tilaisuuteen Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) rauhantervehdyksen. Viestissään SEN kutsui kaikkia työskentelemään rauhan ja ystävällisyyden voimistumiseksi Suomessa.

"Haastamme kaikkia yhteiseen rintamaan, jossa jokaisen ihmisen ja jokaisen ihmisryhmän jakamaton ihmisarvo tunnistetaan ja sen puolesta sekä puhutaan että työskennellään. Kirkkojen sanoma lähimmäisyydestä on äärimmäisen tärkeä ja ajankohtainen. Yhdessä eri tavoin uskovien kanssa voitamme pelon ja vihamielisyyden", tuenilmauksessa sanottiin. Kannanoton voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Ajatus tukitilaisuudesta nousi yhtä aikaa eri kirkko- ja uskontokunnista sekä ihmisoikeusjärjestöistä. Myös katolisen kirkon seiniä Turussa sotkettiin samoihin aikoihin synagogaan kohdistetun ilkivallan kanssa.

Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa Leo sanoi torstaina julkaistussa kirjoituksessaan, että hän ilmaisee voimakkaan tukensa molemmille yhteisöille.

"Samalla iloitsen siitä, että nämä tuomittavat teot – samoin kuin syksyllä Helsingissä synagogaa vastaan suunnatut iskut – ovat herättäneet meissä tarpeen osoittaa, että tällaisia tekoja ei voida hyväksyä", Leo totesi.

"Emme ehkä ole immuuneja historian voimille, mutta emme myöskään ole avuttomia niiden edessä."

Tuenilmauksen Turun synagogalla järjestivät Turun seudun ekumeeninen piiri, Turun arkkihiippakunta, Turun tuomiokirkkoseurakunta ja We see you -kampanja.

Kuvat: Timo Jakonen

Lue myös:

Turun synagogaa tuhrittiin punaisella maalilla vainojen uhrien muistopäivänä

Helsingin synagogan aita peittyi kukkamereen – Ulkoministeri Haavisto: Antisemitismille ei Suomessa ole tilaa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.