Turun tuomiokapituli esittää seurakuntaliitoksia vastoin yhteisen kirkkovaltuuston tahtoa

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli esittää Kirkkohallitukselle Turkuun ja Kaarinaan viittä suomenkielistä seurakuntaa, jotka olisivat Kaarinan seurakunta, Maarian seurakunta, Turun Mikaelinseurakunta, Turun Katariinanseurakunta ja Turun tuomiokirkkoseurakunta.

Lausunto lähtee yhdessä seurakuntien tekemien aloitteiden sekä seurakunnilta ja seurakuntayhtymältä saatujen lausuntojen kanssa Kirkkohallitukselle, joka tekee asiassa lopullisen päätöksen.

Viime torstaina Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkovaltuustossa äänestyksen voitti esitys, jossa vastustettiin pakkoliitoksia. Niiden seurakuntien, jotka tahtovat jatkaa itsenäisinä, pitäisi yhteisen kirkkovaltuuston mukaan saada tehdä niin.

Tuomiokapituli kuitenkin katsoo lausuntojen ja selvitysmies Sami Lahtiluoman esityksen pohjalta, että nykyinen seurakuntarakenne vaatii muutosta ja asiassa tulisi edetä päätöksentekoon. Tuomiokapitulin mukaan ei ole olemassa perusteita sille, että rakenneasia jätettäisiin kokonaan raukeamaan. Pappisasessori Kaisa Huhtala jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Aiemman esityksen mukaan yhtymään olisi jäänyt neljä suurta suomenkielistä seurakuntaa.

Näin seurakunnat jaettaisiin

Tuomiokapitulin lopullisen esityksen mukaan seurakuntajaon uudistus toteutettaisiin niin, että Piikkiön seurakunta lakkautetaan ja liitetään Kaarinan seurakuntaan ja Paattisten seurakunta lakkautetaan ja liitetään Maarian seurakuntaan. Turun Martinseurakunta ja Turun Mikaelinseurakunta lakkautetaan ja seurakunnista muodostetaan uusi Turun Mikaelinseurakunta. Ehdotettu Meri-Turun seurakunnan nimi on saanut kritiikkiä seurakuntien lausunnoissa, joten siksi päädyttiin Turun Mikaelinseurakunta -nimeen.

Sen sijaan toisin kuin aiemmin, tuomiokapituli ei esitäkään Turun Henrikinseurakunnan ja Turun Katariinanseurakunnan yhdistämistä Turun tuomiokirkkoseurakuntaan, vaan ehdottaa, että Henrikinseurakunta ja Katariinanseurakunta lakkautettaisiin ja niistä muodostettaisiin uusi Turun Katariinanseurakunta. Turun tuomiokirkkoseurakuntaan ei siis kohdistuisi muutoksia, vaan se jatkaisi Turun ydinkeskustan alueen seurakuntana.

Henrikinseurakunta ja Katariinanseurakunta ovat kapitulin mukaan selkeästi lähiöiden seurakuntia, joissa seurakuntatyöllä on erilaiset haasteet kuin keskusta-alueen tuomiokirkkoseurakunnalla. Henrikinseurakunnan ja Katariinanseurakunnan seurakuntaneuvostot ovat tehneet yhdistymisestä yhteneväisen aloitteen.

Porvoon hiippakuntaan kuuluva Turun ruotsinkielinen seurakunta ei ole ollut selvityksen kohteena.

Päätös Kirkkohallituksen käsissä

Tuomiokapituli esittää, että Kaarinan ja Maarian seurakuntien kirkkoherranviran haltijat jatkaisivat laajentuneiden seurakuntiensa kirkkoherroina. Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherrasta tulisi uuden Turun Mikaelinseurakunnan kirkkoherra ja Turun Katariinanseurakunnan kirkkoherrasta uuden Turun Katariinanseurakunnan kirkkoherra.

Kapituli perustelee seurakuntien yhdistymistä työvoiman liikkuvuudella, toiminnan järkevöittämisellä sekä seurakuntien taloudellisen tilanteen heikentymisellä. Sen mukaan viiden suomenkielisen seurakunnan malli helpottaa seurakuntien yhteistyön ja johtamisjärjestelmän kehittämistä, seurakuntien ja yhtymän välisen yhteistyön järjestämistä sekä resurssien jakamista.

Yhtymän yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtajan Harri Lukanderin mukaan pakkoliitoksista seuraisi pahaa mieltä, hallintovalituksia, henkilöristiriitoja ja seurakunnista eroamista. Prosessin jatko olisi erityisesti Piikkiössä äärimmäisen kivulias. Lukander näkee seurakuntaliitosprosessin valtapelinä: Ne, joilla on jo nyt paljon valtaa, saisivat sitä liitoksissa lisää. Isot seurakunnat haluaisivat olla vielä isompia.

Päätös seurakuntajaon muuttamisesta on nyt Kirkkohallituksen käsissä. Uusi seurakuntajako tulisi voimaan vuoden 2019 alusta. Tällöin marraskuussa 2018 toteutettavat seurakuntavaalit toimitettaisiin uuden seurakuntajaon mukaisesti.

Tuomiokapitulin esitys on kokonaisuudessaan arkkihiippakunnan nettisivuilla.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Yhteinen kirkkovaltuusto äänesti liitosesityksen nurin Turussa – ”Kuulisipa järjestelmä enemmistöä”

Selvitysmies esittää Turkuun ja Kaarinaan neljää suomenkielistä seurakuntaa

Edellinen artikkeliDiak sai sosiaalisen osallisuuden kehittämiseen Itä- ja Pohjois-Suomessa lisärahaa lähes miljoonan
Seuraava artikkeliVideo: Pitäisikö arkkipiispanistuin siirtää Turusta pois?

Ei näytettäviä viestejä