Tutkija: Sielunhoitoterapia ei ole sielunhoitoa vaan maksullista terapiaa

Silta Lappeenrannassa

Sielunhoitoterapialla tarkoitetaan erilaisia kristilliseltä pohjalta nousevia terapioita. Suomessa alan toimijat ovat järjestäytyneet vuodesta 2005 lähtien Suomen ACC ry:ksi. ACC tulee sanoista Association of Christian Counsellors.

Suomen ACC:n jäsen on muun muassa Suomen sielunhoitoterapeutit ry, jonka listalla on noin 130 terapiaa antavaa henkilöä.

Sielunhoitoterapia nousi otsikoihin erityisesti 2010-luvun alussa, kun osa terapiaa tarjoavista oli valmis antamaan niin sanottua eheytyshoitoa eli seksuaalista kääntymishoitoa homoseksuaaleille. Iso-Britannian ACC linjasi vuonna 2014, että eheytymisterapia ei ole järjestön eettisen ohjeen mukaista. Suomessa vastaava linjausta ei ole.

Väitöskirjassaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sielunhoidon teologiaa ja käytänteitä tutkiva Isto Peltomäki kirjoittaa kriittisesti sielunhoitoterapiasta Teologia.fi-sivustolla.

"Lääketieteen valossa sielunhoitoterapia on lääketieteeseen perustumatonta terapiapalvelua eli uskomushoitoa. Uskonnollisena toimintana sielunhoitoterapia on teologisesti kestämätöntä, koska se perustuu ammatinharjoittamiseen ja maksullisuuteen", Peltomäki toteaa.

Peltomäki märittelee, että sielunhoito on kristillinen tapa kohdata kärsimys ja lievittää sitä. Teologisesti kyse on ohjaamisesta lähemmäs Jumalaa.

"Tällaista toimintaa ei voi tehdä erikseen maksullisena ammatinharjoittajan palveluna. Siksi sielunhoitoterapia ei ole sielunhoitoa, vaan terapiapalvelua", Peltomäki toteaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös arkistojutut:

Suomessa kokoontuva järjestö ei edellytä kantaa eheytysterapiaan

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sielunhoidon teologiaa ja käytänteitä

"Terapiakoulutus auttaa tilanteiden hahmottamisessa"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.