Tutkimus: Moni eurooppalainen juutalainen tuntee turvattomuutta

Moni eurooppalainen juutalainen tuntee turvattomuutta äärioikeiston nousun, vasemmistossa virinneen antisionistisen puheen sekä radikaalin islamin kasvun takia, kertoo antisemitismiä selvittänyt tutkimus.

Tutkimuksen on tehnyt nykypäivän juutalaisuuteen keskittyvä Tel Avivin yliopiston Kantor Center. Koko tutkimusraportin voi lukea täältä. Tutkimuksesta uutisoi brittilehti The Guardian.

Tutkimuksen mukaan viime vuonna antisemitististen väkivaltaisuuksien määrä pieneni yhdeksän prosenttia vuoteen 2016 verrattuna. Sen sijaan ahdistelun ja hyväksikäytön luvut kasvoivat merkittävästi.

"Klassiset antisemitistiset ilmaisut ovat palanneet ja esimerkiksi sanasta juutalainen (eng. jew) on tullut taas kirosana", tutkimuksessa kirjoitetaan.

Tutkimus selvitti antisemitismiä Euroopassa, entisen Neuvostoliiton alueella, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Etelä-Amerikassa ja Etelä-Afrikassa. Sen mukaan viime vuonna juutalaisiin ja heidän pyhiin paikkoihinsa kohdistui 327 kertaa huomattavaa väkivaltaa, vandalismia tai häpäisyä. Tapauksista 30 prosenttia kohdistui yksilöihin, 20 prosenttia hautausmaihin ja muistopaikoille ja 17 prosenttia synagogiin.

Eniten eli 1 118 tapausta oli vuonna 2009, vähimmillään eli 78 tapausta kirjattiin tutkimuksen aloitusvuonna 1989.

Pienentynyt määrä johtuu paremmista turvajärjestelyistä ja tiedustelutoimista, hallitusten tuen kasvusta, julkisilla paikoilla yhä harvemmin juutalaisuutensa tunnustavista ihmisistä sekä äärioikeiston huomion siirtymisestä maahanmuuttoon, tutkimuksessa todetaan.

Kuva: Olli Seppälä. Berliinin uusi synagoga.

Lue myös:

Euroopan synagogat listattu – viimeiset vielä jäljellä olevat halutaan pelastaa

Saksalaislehti: Lutherin juutalaisvastaisuus vaikutti natsien tekoihin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.