Tuula-Liina Varis: Vettenterän toiminta moraalisesti arveluttavaa

Suomen kirjailijaliiton puheenjohtaja Tuula-Liina Varis pitää Enkeli-Elisasta kirjan kirjoittaneen Minttu Vettenterän toimintaa moraalisesti kyseenalaisena. Vettenterä on vedonnut julkisuudessa siihen, että hän ei ole toimittaja vaan kirjailija, joka on tehnyt romaania. Vettenterää on syytetty Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen aihetta käsittelevän jutun jälkeen ihmisten harhaanjohtamisesta.

– Pidän eettisesti arveluttavana, että ensin esitetään tarina totena ja sitten vedotaan kirjailijan vapauteen. Moraalinen ristiriita ei ole ihan vähäinen, Varis sanoo.
Hän ei osaa pitää Vettenterää yhden teoksen perusteella kirjailijana, mutta kirjojen henkilöhahmojen suhde todellisuuteen on hänen mukaansa ikuisuuskysymys.
– Kirjailijat joutuvat aika usein tällaisiin skismoihin, kun kirjat ovat ilmestyneet. Varsinkin sukulaiset loukkaantuvat mutta myös vieraat ihmiset. Pari tutkintapyyntöäkin on tehty. Yleensä ne eivät ole johtaneet mihinkään. Ero Enkeli-Elisan tapaukseen on siinä, että fiktiota kirjoittava kirjailija ei esitä tarinaansa totena. Asia ilmaistaan julkisuudessa niin, että kerrotaan kirjan olevan romaani. Fiktiivisen henkilön saa luoda, kun ilmoittaa sen olevan fiktiota.
Varis kertoo hämmästyneensä ihmisten reaktioista Kuukausiliitteen Enkeli-Elisaa käsitelleeseen juttuun.
– Keskustelijat raivostuivat, että tarinan todenperäisyyttä edes epäillään. Ehkä kysymys pettymyksestä. Siitä, että heitä oli huijattu. He olivat menneet sydämellään mukaan sellaiseen mikä ei ollutkaan totta.
Varis näkee Enkeli-Elisan tapauksen opettavaisena kertomuksena internetin luonteesta.
– Ihmisten pitäisi ymmärtää, että netti on julkinen tila. Niin vapaata tilaa se ei ole, että siellä saa mitä tahansa päästellä. Netissä levitellään nuorista ihmisistä paljon häpäiseviä kuvia ja juoruja. Tämä tapaus on vähän vastapooli sille. Kyse on samanlaisesta julkisen tilan sääntöjen rikkomisesta, hän sanoo.
Minttu Vettenterä on pitänyt julkisesti edelleen kiinni siitä, että hänen kirjansa Jonakin päivänä kaduttaa perustuu tositapahtumiin. Myös poliisi selvittää tapausta. Selvitykseen ei ainakaan toistaiseksi liity rikosepäilyä.

Edellinen artikkeliPiispa Häkkinen: Ikäryhmien kohtaamispaikkoja lisättävä
Seuraava artikkeliTutkija: Kirkko löi ison vaihteen silmään lestadiolaisten kanssa

Ei näytettäviä viestejä