Ukrainan ortodoksikirkko sai itsenäisyytensä – Konstantinopolin ja Moskovan patriarkaattien välit koetuksella

KIE; Patriarch Filaret, head of the Ukrainian Orthodox Church of the Kiev Patriarchate, speaks during a news briefing in front of the Volodymysky Cathedral in Kiev, Ukraine October 11, 2018. LEHTIKUVA / REUTERS Valentyn Ogirenko

Ukrainan ortodoksit ovat saaneet Konstantinopolin ekumeeniselta patriarkaatilta autokefalian eli itsenäisyyden. Asiasta päätti Konstantinopolin patriarkaatin piispainkokous torstai-iltana.

Asiasta uutisoivat useat viestimet, Suomessa muun muassa Helsingin Sanomat.

Ukrainassa toimii Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksisen kirkon lisäksi Kiovan patriarkaattiin kuuluva Ukrainan ortodoksinen kirkko, joka erosi Moskovan patriarkaatin alaisuudesta 1990-luvun alussa. Lisäksi Ukrainassa vaikuttaa pieni autokefaalinen ortodoksinen kirkko.

Konstantinopolin ekumeeninen piispainkokous teki eilisessä tapaamisessaan erillisen päätöksen päästää pannasta Ukrainan patriarkan Filaretin (Kiovan patriarkaatista) ja Kiovan metropoliitan Makarioksen (Ukrainan autokefaalisesta ortodoksisesta kirkosta).

Päätöksen myötä Moskovan patriarkaatti ilmoitti katkaisevansa ehtoollisyhteyden Konstantinopolin kanssa.

Kuva: Lehtikuva / Reuters / Valentyn Ogirenko. Kiovan patriarkaattiin kuuluvan Ukrainan ortodoksisen kirkon patriarkka Filaret puhui lehdistötilaisuudessa Kiovassa torstaina. Konstantinopolin ekumeeninen piispainkokous päätti kokouksessaan päästää Filaretin pannasta.

Oikaisu 19.10.2018 kello 11.50: Uutisessa kirjoitettiin virheellisesti, että Konstantinopolin patriarkaatti olisi myöntänyt autokefalian Moskovan patriarkaatin alaiselle Ukrainan ortodoksiselle kirkolle. Autokefalia myönnettiin Ukrainan ortodokseille.

Lue myös:

Patriarkaattien diplomaattinen välirikko voi vaikuttaa Suomen ortodoksiseen kirkkoon

Venäjän ortodoksinen kirkko katkaisee siteet Konstantinopoliin

Pitkä kiista saattaa päättyä Ukrainan hyväksi – Ukrainan ortodoksinen kirkko saamassa itsenäisyyden

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

4 kommenttia

 • Ville Hassinen sanoo:

  Tämä voi todella kärjistää patriarkaattien välejä suuremman kerran.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Kun Suomen Karjalan pakolaiset antoi toimeksiannon EIT-valituksesta itärajan taakse jääneiden yksityishenkilöiden omistusoikeuden selvittämisestä , yksi esimerkki siitä miten asia pitäisi hoitaa oli tämä:

  ”Venäjän valtio vaatii kulttuurihistoriallisesti arvokasta Nizzan ortodoksista katedraalia omistukseensa. Le Monde –lehden mukaan Venäjän valtio perustelee vaatimustaan sillä, että katedraali on rakennettu Nikolai II:n henkilökohtaisilla varoilla ja näin kirkko sekä koko sen arvokas irtaimisto kuuluvat Venäjän valtion omistukseen. Kirkkoa ovat vallankumouksesta lähtien hallinnoineet kommunistivainoja Ranskaan paenneet venäläisemigrantit. – – Venäjän tsaarin Nizzan kesäpalatsin viereen vuonna 1912 valmistunut sipulikupolinen katedraali on Nizzan kaupungin suosituin turistikohde.

  Venäjä on vaatinut omistukseensa myös Biarrizin ortodoksista katedraalia Etelä-Ranskassa. Kiistaa katedraalin omistusoikeudesta puidaan edelleen oikeudessa.” (Aamun Koitto 4/3.3.06)

  Kun meillä on ystäviä myös itärajan takana olevien ortodoksien joukossa, toivon, että Itä-Helsinkiin suunnitellulle Moskovan patriarkaattiin kuuluvalle Pyhän Nikolauksen seurakunnalle järjestyy vihdoinkin rahoitus, että he saavat rakentaa heille luvatun kirkon patriarkaattien erimielisyydestä välittämättä. Lehtitietojen mukaan Suomen valtio eväsi myös heiltä omatoimisen varojenkeruuoikeuden kuten yhdistykseltämmekin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Ylen uutisen mukaan Venäjän ortodoksinen kirkko ei hyväksy, eikä tunnusta Konstantinopolin patriarkaattin päätöstä antaa Ukrainan ortodoksiselle kirkolle itsenäinen aseman. asian ilmoitti metropoliitta Hilarion Moskovan patriarkaatin synodin kokouksessa Valko-Venäjän Minskissä.

  Uutisen mukaan yhteistyön katkeaminen tarkoittaa sitä, että Moskovan patriarkaatin ja Konstantinopolin patriarkaatin papistot eivät voi toimittaa tulevaisuudessa yhdessä jumalanpalveluksia. Tämän lisäksi näiden patriarkaattien maallikot eivät voi käydä ehtoollisella toistensa kirkoissa.

  Jos Ylen uutista oikein tulkitsen, tarkoittaa se myös Suomen ja Venäjän ortodoksien välisen ehtoollisyhteyden katkeamista.

  https://yle.fi/uutiset/3-10458427

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Jukka Kivimäki :”Jos Ylen uutista oikein tulkitsen, tarkoittaa se myös Suomen ja Venäjän ortodoksien välisen ehtoollisyhteyden katkeamista.”

   Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun ortodoksikirkossa ilmenee kirkon sisäisiä ongelmia vallankäyttäjien v. 1686 solmiman ”ikuisen rauhan” jälkeen.

   Mielestäni v. 1927 Helsinkiin perustetulla Moskovan patriarkaattiin kuuluvalla Pyhän Nikolauksen seurakunnalla on oikeus rakentaa heille luvattu kirkko Suomen ortodoksikirkolle autonomian myöntäneen patriarkka Tihonin muistoksi, joka netistä löytyvien tietojen mukaan 19.1.1918 kirjoittamassaan kiertokirjeessä tuomitsi uskonnon vastaiset toimet ja vainot.

   Venäjän ”sisällissodan päätyttyä vuonna 1920 patriarkka Tihon totesi, että ainakin 322 piispaa ja pappia oli teloitettu vuoden 1917 jälkeen. Vuonna 1922 uskovaisten teloitusmäärä nousi 8 100 henkeen, joista 28 oli piispoja ja 1 215 pappeja.”

   Ilmoita asiaton kommentti