Unesco muisti Japanin marttyyrikristittyjä – salaisten kristittyjen paikat maailmanperintöluetteloon

Unesco on lisännyt Japanin historialliset kristilliset kohteet maailmanperintöluetteloonsa. Järjestö ilmoitti lauantaina lisäävänsä luetteloon neljä uutta kohdetta, joista yksi on Nagasakin alueen salaisiin kristittyihin liittyvät paikat.

Näitä kristillisiä paikkoja on kaksitoista. Kymmenen niistä on Kyushun saaren kyliä. Niiden lisäksi maailmanperintöluetteloon lisättiin 1500–1800-luvuilla rakennettu Haran linna ja katedraali. Tuohon aikaan saaren kristillistä vähemmistöä vainottiin.

Unescon tiedotteen mukaan kohde kertoo kristittyjen lähetyssaarnaajien ja uudisasukkaiden varhaisesta toiminnasta Japanissa. Kohtaamisen aikaa seurasi kristinuskon kieltäminen ja vaino ja lopulta kristillisten yhteisöjen uudelleen viriäminen, kun kielto poistettiin vuonna 1873.

Jesuiitat saapuivat Japaniin 1540-luvulla. Heistä tunnetuin oli Francis Xavier. Parhaimmillaan kristittyjä käännynnäisiä oli satatuhatta, ennen kuin kristinusko kiellettiin yhteiskunnan yhtenäisyydelle vaarallisena. Kristityt jatkoivat uskonsa harjoittamista salaa kätketyissä pyhäköissään.

Martin Scorsesen ohjaama ja Shûsaku Endôn romaaniin perustuva jesuiittalähettien ja salaisten kristittyjen kohtaamisesta kertova elokuva Silence palautti pari vuotta sitten henkiin Japanin lähetyksen marttyyrien muiston.

Kuva: Paramount Pictures. Elokuvassa Silence Liam Neeson esittää jesuiittapappia, joka kieltää uskonsa jotta kylän kristityt saavat pitää henkensä.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä

Edellinen artikkeliSeurakunnissa siirrytään uuteen rippikoulusuunnitelmaan – Mikä on muuttunut?
Seuraava artikkeliLuterilainen maailmanliitto hyväksyi kolme uutta jäsenkirkkoa – Kuuba ensimmäistä kertaa mukana

Ei näytettäviä viestejä