Yhdysvallat lakkauttaa tukensa pakolaisjärjestö UNRWA:lle – päätöksen pelätään lisäävän levottomuuksia Gazassa

HB5910; Palestinian protesters demonstrate against the US cut in UNRWA funds in front of the Head office of the West Bank town of Hebron September 8, 2018. - The United States, by far the biggest contributor to the agency, announced on August 31 it was halting its funding to the UN agency for Palestinian refugees (UNRWA), which it labelled "irredeemably flawed". (Photo by HAZEM BADER / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltojen elokuun lopussa antama ilmoitus pakolaisjärjestö UNRWA:n tuen lakkauttamisesta on otettu maailmalla vastaan tyrmistyksellä. UNRWA on YK:n alainen pakolaisjärjestö, joka auttaa palestiinalaisia pakolaisia Palestiinassa, Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa. Viime viikonloppuna Yhdysvallat kertoi lisäksi leikkaavansa noin 21,5 miljoonaa euroa Itä-Jerusalemin sairaaloilta.

Yhdysvallat on ollut UNRWA:n suurin rahoittaja. Viime vuonna Yhdysvallat tuki sitä noin 313 miljoonalla eurolla. Summa vastaa noin kolmannesta kaikesta järjestön saamasta tuesta. Euroopan unioni on UNRWA:n toiseksi suurin rahoittaja. EU tuki järjestöä viime vuonna noin 123 miljoonalla eurolla.

– Yhdysvaltojen päätös lisää painetta meidän kasvattaa omaa maksuosuuttamme. On kuitenkin selvää, että aukkoa ei pystytä täyttämään. Budjetit on tehty pitkälle tulevaisuuteen, ja marginaalit ovat vähäiset, sanoo Kotimaan haastattelema EU:n virkamies.

EU:n jälkeen järjestön suurimpia tukijoita ovat olleet Saksa 66 miljoonalla eurolla, Iso-Britannia 58 miljoonalla ja Ruotsi 53 miljoonalla. Kaikki kolme ilmoittivat viime viikolla kasvattavansa omaa tukeaan. Suomi tuki UNRWA:a viime vuonna runsaalla neljällä miljoonalla eurolla.

"Tällaisella painostamisella ei saada rauhaa aikaan"

UNRWA:a on luonnehdittu valtioksi valtion sisällä. Israelin saartamassa Gazassa se on huolehtinut monista pakolaisten peruspalveluista, kuten koulutuksesta, terveydenhuollosta, ruoka-avustusten jakamisesta ja jätehuollosta.

Esimerkiksi koulujen sulkeminen saattaa lisätä levottomuuksien riskiä. Kotimaan haastattelema EU-virkamies kertoo ymmärtävänsä, että tukea halutaan siirtää järjestöltä valtioille, joiden alueella se toimii. EU on puolestaan toivonut UNRWA:n tehostavan omaa hallintoaan jo pitkään. Muutokset tukiin tulisi kuitenkin tehdä hallitusti.

Samaa mieltä on Suomen Lähetysseuran Lähi-idän ja Israelin aluepäällikkö Vesa Lehtelä.

– Voisi olla perusteensakin sille, että palestiinalaishallinto ottaisi vähitellen itse enemmän vastuuta. Olisi kuitenkin hyvä, että kun tukea päätetään vähentää, se tehdään hitaasti portaittain.

Leikkausten taustalla lienee Yhdysvaltojen pyrkimys saada palestiinalaishallinto neuvottelupöytään. Luterilaisen maailmanliiton (LML) Jerusalemin-edustaja Pauliina Parhiala ei ymmärrä taktiikkaa. LML ylläpitää Itä-Jerusalemissa Länsirannan potilaita hoitavaa Augusta Victoria -sairaalaa, johon viimeisimmät leikkaukset vaikuttavat suoraan.

– Tällaisella painostamisella ei saada rauhaa aikaan, Parhiala sanoo.

Yhdysvaltojen sairaaloille osoittama tuki on kulkenut palestiinalaishallinnon kautta, ja tuen maksu sairaaloille on ollut epävakaata. Pauliina Parhialan mukaan palestiinalaishallinto on kuitenkin luvannut kattaa Yhdysvaltojen sairaaloilta leikkaaman tuen.

– He ovat todennäköisesti saaneet rahoituslupauksen toisaalta, Parhiala arvelee.

Hän muistuttaa, että leikkaukset vaikuttavat paitsi esimerkiksi koulujen ja sairaaloiden toimintaedellytyksiin myös monien ihmisten toimeentuloon.

– UNRWA on joutunut irtisanomaan työvoimaa Gazassa. Sillä on valtavia kerrannaisvaikutuksia, koska palkoista ovat riippuvaisia suuret perheet.

Kuva: Hazem Bader / AFP / Lehtikuva. Länsirannalla Hebronin kaupungissa osoitettiin lauantaina mieltä Yhdysvaltojen UNRWA:lle myöntämän rahoituksen lakkauttamista vastaan.

Lue myös:

Kirkkojen maailmanneuvosto ilmaisee huolensa Israelin laista, jonka mukaan maa on juutalaisten kansallisvaltio

Israelin ja Palestiinan välien kiristyminen kirvoitti järkyttyneitä vetoomuksia väkivaltaisuuksien loppumiseksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

15 kommenttia

 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Parhiala.”Yhdysvaltojen sairaaloille osoittama tuki on kulkenut palestiinalaishallinnon kautta, ja tuen maksu sairaaloille on ollut epävakaata. Pauliina Parhialan mukaan palestiinalaishallinto on kuitenkin luvannut kattaa Yhdysvaltojen sairaaloilta leikkaaman tuen”.

  Juuri tässä on ongelman ydin. USA:n mukaan he eivät saa rahalleen mitään vastinetta eikä koskaan ole varmaa, mihin rahat lopulta päätyvät. Palestiinalaishallinto ei toimi läpinäkyvyysperiaatteen mukaan eikä kunnollista rahojen käytön tilitystä saada muissakaan asioissa.

  Miksei Palestiinalaishallinnolta vaadita selkeää taloudellista läpinäkyvyyttä joka varmistais sen, ettei esim. sairaalaan tarkoitetuilla rahoilla osteta aseita tai räjähteitä.

  Juuri nythän on Suomessakin herttänyt huomiota se, miten palestiinalaislasten koulukirjoihin tarkoitetut rahat ovat osittain menneet sotapropagandan lja vihapuheen ietsomiseen palestiinalaislasten keskuudessa.

  Pidän eritisesi USA:n YK:n suurlähettiläästä Nikki Haleystä joka selkesäti ja kärsivällisestti selittää USA:n päätöksien taustoja ja selkeää logiikkaa. Miksi rahoittaa huomattavailla summilla epärehellisten ihmisten kieroiluja. Jos rahojen käyttö olisi korrektia, USA:n tuki s olisi varmasti jatkunut.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Antti Hämäläinen :”USA:n mukaan he eivät saa rahalleen mitään vastinetta eikä koskaan ole varmaa, mihin rahat lopulta päätyvät.”

   Maailman suurimmista sotilasmenoista vastuussa oleville suurvalloille ainoa “vastike” on, että ne voivat kasvattaa sotilasmenojaan niin suuriksi, että koko Tellus-niminen pallo pysyy niiden vallan alla ja kun kasinotalous ei tuota riittävän suuria taloudellisia voittoja, ne leikkaavat rahoitusta kohteista, jotka ne itse ovat keskinäisellä valtataistelullaan ja lietsomillaan sodilla pääasiassa aiheuttaneet ja sijoittavat leikkaamansa varat edelleen sotilasbudjettiensa kasvattamiseen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Hölttä.”Maailman suurimmista sotilasmenoista vastuussa oleville suurvalloille ainoa “vastike” on, että ne voivat kasvattaa sotilasmenojaan niin suuriksi, että koko Tellus-niminen pallo pysyy niiden vallan alla”.

   USA:n YK:n suurlähettiläs Nikki Haley on hyväsydäminen uskova nainen. Ajatteletko, että hän on tahallaan valehtelemassa YK:ssa?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Antti Hämäläinen :”USA:n YK:n suurlähettiläs Nikki Haley on hyväsydäminen uskova nainen. Ajatteletko, että hän on tahallaan valehtelemassa YK:ssa?”

   En ajattele.Hän kuuluu amerikkalaiseen Teekutsu-liikkeeseen, johon mm. Sarah Palin kuuluu ja sitä liikettä kohtaan antipatian tunteeni ovat yhteneväisiä niiden tunteiden kanssa, joita parikymmentä vuotta sitten tunsin Vineyard-liikkeestä alkunsa saanutta Pyhään Henkeen manifestoitunutta Hengen Uudistus –liikettä kohtaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Kerralla terveydenhuollon romahduttaminen on silti raaka temppu.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   No, kysymys on, kuka tässä on viime kädessä vastuussa heidän terveydenhuollon tilasta, USA, joka on sitä rahoittanut, vai Palestiinalaishallinto, joka on vetänyt välistä ja käyttänyt rahoja muuhun kuin mihin ne on annettu? USA toimii nyt täysin johdonmukaisesti, ja juuri näin EU:n kin tulisi toimia. Jos ei rahojen käyttö ole rehellistä, sitä ei tule antaa epärehellisten johtajien tuhlattavaksi. Kyllä arabimaailmassa rahaa on vaikk akuinka paljon. MInusta niiden pitäisi ottaa enemmän vastuuta Gazan ja Länsirannan ihmisten tukemissa. Nyt kuitenkin jotkut tahtovat enemmän rahoittaa terrorismia kuin palestiinalaisten yhteiskunnan rauhanomaista rakentamista.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Ongelman ydin on Israel. Se on miehittäjävaltio, joka käyttää samaa taktiikkaa kuin Neuvostoliitto Virossa. Israel pullistelee Amerikan kotkan siipien suojassa ja uskaltaa tehdä, mitä hyväksi näkee päästäkseen päämääräänsä. Uskovat ovat suurin joukoin menneet mukaan petokseen, joka on harsittu kokoon Raamatun jakeita mielivaltaisesti leikkaamalla ja liimaamalla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Viro oli sentään itsenäinen valtio, mutta länsiranta kuului Jordanialle ja Gaasa Egyptille. Kumpikaan ei ole vaatinut näitä alueita takaisin. Palestiinan valtiota ei ole koskaan ollut.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Aikamoista pelleilyä on tuokin, ettei Usa: n tekemiä sotarikoksia saa tutkia. Mitä järkeä on koko järjestelmällä, jos yksi sanoo, ettei heidän tekemiään rikoksia saa tutkia. Nyt sitten lopettaa rahoituksen myös sotarikostuomioistuimelta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Mitenkähän tilanne muuttuu, kun pressa vaihtuu USA:ssa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Harri Ahdesmäki sanoo:

  Oikea päätös Yhdysvalloilta. Palestiinalaispakolaisten statuksen keinotekoinen ylläpitäminen ei ole kenenkään etu. Muualla maailmassa pakolaisia autetaan esim. UNHCR:n kautta ja heidät pyritään integroimaan siihen yhteiskuntaan, mihin ovat tulleet, näin myös Suomessa. Vai pitäisikö Suomeenkin tulleet pakolaiset eristää leireihin, missä heidän pakolaisstatustaan keinotekoisesti ylläpidetään ja rahoitetaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Ahdesmäki. “Palestiinalaispakolaisten statuksen keinotekoinen ylläpitäminen ei ole kenenkään etu”.

   Juuri tässä on yksi LÄhi-Idän ongelma. Palestiinalaispakolaisten kurjuus on sellaisten etu, jotka tahtovat käyttää tätä tilannetta Israelin demonisoimiseen ja sitä vastaan hyökkäämiseen. Palestiinalaiset olisi voitu assimiloida moneen kertaan ensin Jordaniaan ja sitten vielä Libanoniin jne. tätä ei kuitenkaan olla haluttu tehdä, koska heidän pitämisensä leireillä ja kurjuudessa on antanaut jatkuvan syyn syyttää ja ahdistella Israelia. Tämä on kyynistä peliä, jossa arabiveljet eivät ole solidaarisia toisilleen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Risto Jääskeläinen sanoo:

  Onkohan autettavat osoittaneet riittävästi kiitollisuuttaan, vai onko enemmänkin ollut auttavan käden purijoita? En ainakaan itse ole nähnyt, että palestiinalaiset muistaisvat kiittää USA:ta joka päivä, ei edes joka toinen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Kyllä tässä on käynyt niinkuin ihmisille helposti käy, että he ovat alkaneet pitää “hyväntahtoista” apua jonkunlaisena oikeutenaan. Tällaisia me ihmiset olemme, siis muutkin kuin palestiinalaiset.

   Ilmoita asiaton kommentti