Uskonnonvapaus vähenee Kiinassa myös muslimeilta – viranomaiset sulkivat kolme moskeijaa

Kiinan uskonnonvapaustilanne kiristyi viime viikonloppuna entisestään, kun viranomaiset sulkivat kolme hui-muslimien moskeijaa syytettyinä "laittomasta uskonnollisesta koulutuksesta". Asiasta uutisoivat Radio Free Asia ja South China Morning Post. Moskeijat sijaitsivat Yunnan maakunnassa. Hui-kiinalaiset ovat yksi Kiinan vähemmistökansallisuus, ja heitä on runsaat 10 miljoonaa. Valtaosa hui-kiinalaisista on muslimeja.

Verkossa on levinnyt video, jossa poliisit tekevät ratsian yhteen moskeijaan ja raahaavat muslimeja kovakouraisesti tai jopa väkivaltaisesti pidätettäviksi. Moskeijan sulkemisten lisäksi viranomaiset ovat sulkeneet moskeijoita ja arabiankielisiä kouluja muualla Kiinassa.

Viranomaiset perustelevat sulkemisia sillä, että he haluavat "suojella harmoniaa ja vakautta uskonnollisuuden alueella". Taustalla on Kiinan halu valvoa tarkemmin uskonnollisia yhteisöjä.

Erään lähteen mukaan moskeijaa on yritetty rekisteröidä useita kertoja laihoin tuloksin. Kiinassa uskonnolliset tilat vaativat rekisteröinnin ja hyväksynnän ennen kuin niitä voi käyttää laillisesti. Yunnanin maakunnassa muslimeilla on ollut ennen suhteellisesti enemmän vapauksia harjoittaa tapojaan ja uskontojaan, kertoo South China Morning Post.

Kiinassa on viime vuosien aikana suljettu lukuisia kirkkoja. Samaan aikaan esimerkiksi Vatikaani on pyrkinyt muodostamaan suhdetta Kiinan valtiovallan kanssa, jotta katolilaisten asema kohenisi maassa. Kiinan katolilaiset ovat jakautuneet hallituksen hyväksymään viralliseen kirkkoon ja Vatikaanille uskolliseen maanalaiseen kirkkoon.

Kuva: Hayat Alyaqout / Freeimages

Lue myös:

Vatikaani ja Kiina solmivat historiallisen sopimuksen – koskee muun muassa piispojen nimittämistä

Kiina tiukentaa otetta uskonnoista – haluaa estää ”kaoottisten” tietojen leviämistä verkossa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.