Uskontotieteilijät vastaavat maallikoiden kysymyksiin Facebookissa

Kysy uskontotieteilijältä kuvakaappaus Facebookista.

Mistä uskonnollinen väkivalta johtuu? Olisiko syntynyt yhteiskuntia, jos ei olisi ollut uskontoja? Mitä Raamattu sanoo homoseksuaalisuudesta?

Esimerkiksi tällaisiin kysymyksiin on jo vastattu tammikuussa Facebookissa aloittaneessa Kysy uskontotieteilijältä -palvelussa. Sivuston takana on joukko uskontotieteen opiskelijoita, jatko-opiskelijoita sekä alan maistereita ja tohtoreita.

Idea sivustolle tuli Itä-Suomen yliopiston hieman vastaavasta Kysy biologilta -palstasta, joka herätti kiinnostusta Helsingin yliopiston uskontotieteen ainejärjestön Mythos ry:n Facebook-ryhmässä.

Sivuston rakentamisessa alusta asti mukana ollut uskontotieteen opiskelija Suvi Laakso kertoo, että sivuston tavoitteena on nostaa uskontotieteen näkyvyyttä Suomessa ja yleistajuistaa tutkimusalan teoreettisia näkökulmia.

– Uskontotiede on pieni ja melko huonosti tunnettu tieteenala Suomessa, Laakso sanoo.

– Lisäksi tietyntyyppisiä uskontoon liittyviä kysymyksiä käsitellään julkisuudessa ilman, että uskontotieteilijät useinkaan ovat kommentoimassa ja tuomassa tutkimuksellista näkökulmaa.

Tällaisia ovat vaikkapa kysymykset kirkkojen ja uskonnollisten yhteisöjen paikasta yhteiskunnassa.

Toisaalta sivuston tavoitteena on rohkaista uskontotieteilijöiden välistä keskustelua.

– Haluamme haastaa uskonnontutkijoita asemoimaan paikkansa yhteiskunnassa, Laakso sanoo.

Palvelu toimii opiskelijalähtöisesti ja vapaaehtoispohjalta. Sivuston taustalla vaikuttaa 70-henkinen taustaryhmä, josta noin puolet on uskontotieteen jatko-opiskelijoita ja loput opiskelijoita tai valmistuneita maistereita Helsingin yliopistosta, Turun yliopistosta ja Åbo Akademista. Lisäksi parisenkymmentä tutkijaa on lupautunut tarvittaessa vastaamaan oman erikoisalansa kysymyksiin.

Mukana ovat muun muassa ufouskonnollisuutta tutkinut Jaakko Närvä, mormonismia tutkinut Kim Östman, kognitiiviseen uskontotieteeseen erikoistunut Jussi Niemelä sekä uusiin uskonnollisiin liikkeisiin paneutunut Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg.

Suvi Laakso kertoo, että tähän mennessä sivustolle on tullut kolmisenkymmentä kysymystä, joista kahteenkymmeneen on jo vastattu. Erityisesti kysyjiä kiinnostaa kristinusko ja siihen liittyvät ilmiöt, mutta myös islamiin liittyviä kysymyksiä on tullut muutama.

– Aiheet vaihtelevat laidasta laitaan, mutta edustavat aika hyvin niitä ilmiöitä, joista käydään julkista keskustelua Suomessa, Laakso sanoo.

3 kommenttia

 • Reino Suni sanoo:

  Miksi ei kerrota rehellisesti Nikean kirkollliskokouksesta 325 jolloin me ihmiset valitsimme, äänestimme, Jeesuksen Jumalaksi, johon päätökseen uskominen antaa ns. kirkon pelastuksen ? Siis kirkon opin lähtökohdan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuire Kajasvirta sanoo:

   Reino: Niin….siis kenen pitäisi kertoa ja kenelle? Uutinen kertoo uskontotieteilijöiden sivustosta. Sinähän voit esittää kysymyksesi sinne,

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Turunen sanoo:

  Kuinka monta kertaa tuo Reinon lempisorsa pitää ampua kuoliaaksi? Olen jo osoittanut hänelle, että väite ei pidä pikkaansa mutta se elää vain sitkeästi. Oi, totuus!

  Ilmoita asiaton kommentti