Uuden tien päätoimittaja Leif Nummela: Kirkon uusi sivusto käsittelee kastetta liian kevyesti

Päätoimittaja Leif Nummela moittii Uusi tie -lehden pääkirjoituksessa kirkon uutta kaste.fi-sivustoa liiasta keveydestä. Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen julkaisemassa lehdessä arvostelua saa osakseen myös vauva.fi-sivuston ristiäisopas, jota kirkko on ollut toteuttamassa.

Nummela kehuu molempia sivuja tyylikkäiksi ja toteaa, että ne tarjoavat arvokasta käytännön tietoa lapsen kastetilaisuuden ja -juhlan järjestämisestä. Nummelan mukaan sivuilla ei kuitenkaan kerrota kunnolla, mistä kasteessa on kysymys.

"Uudessa testamentissa kaste liittyy Jeesukseen uskomiseen, hänen opetuslapsekseen tekemiseen, syntien anteeksiantamiseen, ihmisen pelastumiseen ja uudestisyntymiseen", Nummela kirjoittaa.

Hänen mukaansa lukija voi käydä sivustoilla arvioimassa itse, kuinka nämä merkitykset niillä aukeavat.

Vauva.fi-sivustosta jää Nummelan mukaan kasteen merkitystä ja tarkoitusta ajatellen tyhjä olo.

"Muutama ydinkysymys työntyy väkisin lukijan ajatuksiin: Miksi minun pitäisi kastaa lapseni? Mikä on kasteen merkitys ja tarkoitus? Oppaan lähes ainoat rivit tästä asiasta kuuluvat näin: 'Kasteessa pyydetään, että Jumala antaa lapsen elämään kaikkea hyvää ja pitää hänestä huolta. Lähipiiri ja seurakunta ovat lapsen tukena. Kasteessa Jumalan rakkaus ja armo tulevat todeksi ja näkyväksi'", Nummela kirjoittaa.

Hän toteaa, että kasteeseen liittyy aina olennaisena osana opetus Jeesuksesta Kristuksesta ja kaikesta siitä, mitä hän on käskenyt.

"Meidät kastetaan, jotta me uskoisimme Jeesukseen, saisimme syntimme anteeksi ja eläisimme koko elämämme hänen yhteydessään, hänen opetuksiaan seuraten. Irrallaan opetuksesta kaste kääntyy helposti omaa tarkoitustaan vastaan."

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Uusi kastesivusto avattu – tarjolla myös vinkkejä vauvan ensimmäiseen juhlaan

Uutisessee: Kääntymiskasteesta voi tulla uusi normaali ja rippikoulusta yhä useammin lähetystyötä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.