Uudistettu Siionin laulut otettiin käyttöön Suviseuroissa – valoisuutta ja nykykieltä lisättiin

Suviseurojen aattoseuroissa Torniossa otettiin tänään käyttöön uudistettu Siionin laulut -kokoelma. Se on julkaistu yhteisniteenä kirkon uudistetun virsikirjan kanssa.

Uudistettu kokoelma sisältää 367 laulua, joista 93 on kokonaan uusia. Lisäksi edellisen kokoelman tekstejä ja sävelmiä on muokattu.

Iso osa uusista lauluista saatiin avoimien kirjoituspyyntöjen kautta. Kokoelman nuorin runoilija Hanna Iivarinen oli 13-vuotias kirjoittaessaan Siionin laulun Maailma on suuri. Uudistettu kokoelma sisältää runsaasti myös runoilija Niilo Rauhalan tekstejä.

– Tavoitteena on ollut tehdä kokoelma palvelemaan myös seuraavia sukupolvia. Uudistuksessa nykyaikaistimme kieltä ja lisäsimme laulujen valoisuutta, laulukirjatoimikunnan puheenjohtaja, kanttori Martti Murtoperä kertoo.

Työryhmien tavoitteiden mukaan keskeistä Siionin lauluissa on myös uudistuksen jälkeen pitää esillä evankeliumin ilosanomaa, uskonvanhurskautta ja Jumalan valtakuntaa.

Siionin laulut ilmestyi ensimmäisen kerran yhtenä kokoelmana sata vuotta sitten. Siionin laulut ja virsikirja on julkaistu yhteisniteenä 1940-luvulta lähtien. Suviseuroissa veisataan virsiä ennen puheita ja niiden jälkeen, ja Siionin lauluja lauletaan väliajoilla.

Suviseurat alkavat virallisesti huomenna perjantaina, mutta tänään vietetään aattoseuroja. Paikalla oli torstai-iltapäivänä jo kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tornion Liakan kylän sarkapelloille odotetaan yhteensä 70 000 juhlavierasta.

Kuva Siionin laulut -kokoelmasta: Mari Teinilä

Kuva aattoseuroista: Suviseurojen kuvapalvelu

Lue myös:

Suviseuroihin tullaan yli 13 000 yksityisautolla – paheksuuko kirkko?