Uusi käänne Kirkkohallituksen kansliapäällikön valinnassa – Aulikki Mäkinen on kirkolliskokouksen valitsijamiesten suosikki

Kirkolliskokous Turussa 6.11.2017.

Kirkkohallituksen kansliapäällikön valintaprosessi sai uuden käänteen kirkolliskokouksessa keskiviikkona. Kirkolliskokouksen valitsijamiehet ehdottavat kirkolliskokoukselle, että Kirkkohallituksen kansliapäällikön virkaan valitaan ensi vuoden alusta lähtien kirkkoherra Aulikki Mäkinen.

Viime viikolla kirkkohallitus antoi hakijoista lausunnon, jossa virkaan soveltuvimmiksi arvioitiin Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja, kirkkoneuvos Pekka Huokuna ja Kuopion Männistön seurakunnan kirkkoherra Aulikki Mäkinen. Ensisijaisena heistä kirkkohallitus piti Pekka Huokunaa.

Kirkolliskokous äänestää kansliapäälliköstä torstaina. Osa kirkolliskokousedustajista on arvostellut valintaprosessin kulkua ja avoimuutta ennen kirkolliskokousta ja sen aikana. Prosessin etenemisestä voi lukea tarkemmin täältä.

Valitsijamiehet haastattelivat kärkiehdokkaat kesken kirkolliskokouksen

Kirkon ylimmäksi virkamieheksi haki alkusyksystä 13 hakijaa. Valitsijamiehet kutsuivat heistä kuusi haastatteluun. Haastattelutyöryhmään kuuluivat kirkolliskokouksen valitsijamiehistä piispa Simo Peura sekä edustajat Tuula Okkonen ja Olli-Pekka Silfverhuth. Kirkkohallituksen edustajina haastattelutyöryhmässä olivat asiaa valmisteleva viranhaltija, kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja ja kirkkohallituksen täysistunnon jäsen Risto Rasimus.

Haastattelujen perusteella henkilöarviointiin lähetettiin kirkkoneuvos Pekka Huokuna, kirkkoherra Aulikki Mäkinen, kirkkoherra Juha Rintamäki Helsingistä ja kirkkoherra Kalervo Salo Espoosta.

Valitsijamiesten ehdotuksessa todetaan, että haastatteluryhmä piti kokonaisarvion perusteella vahvimpina ja hyvin tasaveroisina hakijoina Huokunaa ja Mäkistä. Työryhmän jäsenistä kaksi kannatti Huokunaa ja kaksi Mäkistä. Kirkkohallitukselle asian esitellyt kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja asettui Huokunan taakse.

Tällä viikolla kirkolliskokouksessa valitsijamiehet päättivät vielä kutsua hakijoiden tasaisuuden takia kuultavaksi Huokunan, Mäkisen ja Rintamäen.

Huokunan vahvuuksina valitsijamiehet pitävät monipuolisia yhteiskuntasuhteita ja verkostoja, kokemusta organisaatio- ja toimintakulttuurin muuttamisesta seurakunnissa ja Kirkkohallituksessa sekä osallistavaa työotetta.

Mäkisen vahvuuksiksi mainitaan hyvät alueelliset yhteiskuntasuhteet, osallistava työote sekä strateginen ja analyyttinen kyky hahmottaa organisaation johtamista.

Rintamäen vahvuuksina pidetään yhteiskuntasuhteita varsinkin poliittisiin päättäjiin, muutosjohtajan profiilia Helsingin seurakuntayhtymässä sekä henkilöarvioinnin tulosta.

Valitsijamiehillä kaksi äänestyskierrosta

Valitsijamiehet äänestivät kokouksessaan keskiviikkona kirkolliskokoukselle annettavasta ehdotuksesta. Ensimmäisessä äänestyksessä Huokuna sai 11 ääntä, Mäkinen 8 ääntä ja Rintamäki 6 ääntä. Koska kukaan ei saanut yli puolta äänistä, äänestettiin vielä kahden eniten ääniä saaneen välillä. Tässä äänestyksessä Pekka Huokuna sai 12 ääntä ja Aulikki Mäkinen 13 ääntä. Valitsijamiehet siis päättivät ehdottaa, että kansliapäälliköksi valitaan Aulikki Mäkinen.

Valitsijamiesten puheenjohtaja, piispa Simo Peura kertoi kirkolliskokoukselle keskiviikkona, että edustajat voivat tutustua salassa pidettäviin haastattelumuistioon ja henkilöarvioinnin tuloksiin ennen äänestystä.

Kuva: Jukka Granström. Kirkolliskokous syksyllä 2017.

Lue myös:

Kirkolliskokous alkoi kritiikillä siitä, miten Kirkkohallituksen kansliapäällikköä on valittu

Kirkolliskokous valitsee Kirkkohallituksen kansliapäällikön – prosessi voi yllättää viime metreillä

Kirkkohallitus: Ykkösehdokkana kansliapäälliköksi Pekka Huokuna ja kakkosena Aulikki Mäkinen – kirkolliskokous tekee päätöksen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.