Uusi kansalaisaloite eutanasiasta – "Ihmisellä ei ole valtaa sanoa, mitä Jumala ajattelee"

Veistos Kuopion Isolla hautausmaalla

Tunnetut entiset kansaedustajat Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax ovat käynnistäneet eilen maanantaina uuden kansalaisaloitteen eutanasian ja hyvän kuoleman puolesta. He ovat keränneet aloitteen tueksi joukon tunnettuja tiede- ja kulttuurimaailman, urheilun ja talouselämän vaikuttajia.

Eutanasian kannattajiksi on ilmoittautunut kaikenikäisiä ihmisiä professoreista kuvataiteilijoihin, säveltäjistä näyttelijöihin ja lääkäreistä toimitusjohtajiin.

Mukana ovat esimerkiksi Duudsoneista tuttu Jukka Hildén, säveltäjä Kaj Chydenius, kirjailijat ja ex-kansanedustajat Jörn Donner ja Claes Andersson, teatteriohjaaja Kaisa Korhonen, autourheilija Mika Salo, elokuvatuottaja Markus Selin, Suomen Pankin ex-pääjohtaja Sirkka Hämäläinen, professorit Esko Valtaoja ja Jukka Kekkonen, Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin sekä näyttelijät Satu Silvo, Pertti Sveholm, Jasper Pääkkönen ja Eija Vilpas.

Allekirjoittajissa on myös kuuden eduskuntapuolueen nuorisojärjestöjen puheenjohtajat. Puolueista kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset eivät ole edustettuina.

"Äärimmäinen viimeinen oljenkorsi"

Esko Seppäsen mukaan eutanasiakeskustelussa nousevat aina esiin samat argumentit hiipuakseen jälleen pois.

– Haluamme nostaa keskustelun tasoa. Tällä aloitteella uskomme saavamme asian eduskunnan käsittelyyn. Siellä aihetta on pakko argumentoida faktapohjaisesti, Seppänen sanoo Kotimaa24:lle.

Seppäsen mukaan keskustelun iso ongelma on, että uskovaiset ihmiset ottavat eutanasiaan kantaa Jumalan suulla.

– Alkuperäistä lähdettä ei pystytä suoraan kuulemaan, vaan ihmiset ainoastaan tulkitsevat Jumalan tahtoa. Silti he sanovat tietävänsä, mitä Jumala tahtoo. Tämän on vaarallinen tapa perustella näkemyksiään. Ihmisellä ei ole valtaa sanoa, mitä Jumala ajattelee.

Seppänen painottaa, että eutanasiasta päättää aina ihminen itse. Kukaan muu ei voi tehdä päätöstä hänen puolestaan.

– Tämä ei siis ole potentiaalinen massamurhamenetelmä, vaan äärimmäisen yksilöllinen viimeinen oljenkorsi tilanteessa, jossa mitään ei ole enää tehtävissä hirvittävän kärsimyksen lievittämiseksi.

"Ei vastakkainen saattohoidon kehittämiselle"

Esko Seppäsen mukaan eutanasia ei ole vastakkainen asia hyvän ja kattavan saattohoidon kehittämiselle tai kivunlievityksen tehostamiselle.

Seppänen vakuuttui eutanasialainsäädännön tarpeellisuudesta seuratessaan oman poikansa viimeisiä vaiheita hänen sairastaessaan vaikeaa sappitiehyesyöpää.

– Viimeiset hetket olivat hirvittävää kärsimystä. Kipulääkitys ei toiminut. Näitä tapauksia ei ole vuosittain paljon, mutta niitä silti on. Vastuullisen yhteiskunnan jäseninä meidän pitäisi voida lyhentää kärsimysaikaa.

Eutanasia-aloite oli kerännyt tiistai-iltapäivään mennessä, alle kahdessa vuorokaudessa, yli 8 000 allekirjoitusta. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa.

Viimeksi sisällöltään vastaava kansalaisaloite laitettiin vireille joulukuun alussa 2015. Se ei kerännyt puolessa vuodessa riittävästi allekirjoituksia edetäkseen eduskuntaan.

Kuva: Olli Seppälä. Veistos Kuopion Isolla hautausmaalla.

Lue myös:

Saattohoidon asiantuntija eutanasiasta: Onko kaikki muu jo tehty hyvän kuoleman eteen?

Kirkon asiantuntija: "Eutanasiaa koskevat yksinkertaiset kyllä tai ei -kyselyt tulisi kieltää"

Jukka Sariolan kolumni: Eutanasia valkokankaalla

Kanadan anglikaanikirkko hyväksyy avustetun itsemurhan vallitsevana asiantilana

Arkistojuttu: Kansliapäällikkö: Suhtautuminen eutanasiaan ei ratkea internet-paneelissa