Uusi kirkkoministeri Annika Saarikko seuraa tiiviisti kirkon keskustelua ja toivoo enemmän aikaa seurakuntayhteydelle

Viime viikolla nimitetyn hallituksen tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) vastaa myös kirkkoasioista. Kotimaa kysyi ministeri Saarikolta, mitä hän kirkosta ajattelee.

Oletteko kirkkoministeri vai uskontoministeri?

– Koen olevani kirkkoministeri, joka arvostaa eri uskontoja ja kunnioittaa ihmisten vakaumuksia.

Mikä on suhteenne kirkkoon?

– Koen suhteeni kirkkoon läheiseksi ja arvostavaksi – seurakuntalaisena ja päättäjänä. Minulla on vahva tausta seurakuntaelämästä kotiseudulta, ja kirkon nuorisotyöllä oli merkittävä rooli kasvuni eri vaiheissa. Seurakunta on ollut minulle myös työnantaja viestintätehtävissä opiskeluvuosina, samoin Kirkkohallitus. Nyt elämän onnellisina mutta ruuhkaisina vuosina aikaa elävän seurakuntayhteyden ylläpitämiseen on liian vähän. Aiemmissa vastuutehtävissä politiikassa olen mielelläni halunnut tavata ja kuulla kirkon edustajien näkökulmia. Kirkon sisäistä keskustelua ja yhteiskunnallisen aseman muutosta olen kuitenkin pyrkinyt seuraamaan verrattain tiiviisti.

Uskonnonvapauden merkityksen ja kristillisen perinteen vaaliminen oli yksi kirkon hallitusohjelmatavoitteista. Miksi hallitusohjelmassa ei ole tähän liittyviä linjauksia?

– Vaikka hallitusohjelma on laaja, ihan kaikista tärkeistäkään asioista ei ole kirjauksia. Tulkittakoon kirjausten puuttuminen positiiviseksi: ainakaan suurta mullistusta tai pyrkimystä kirkon aseman muutokseen ei ole. Pyrimme säilyttämään nykyisen uskonnonvapauden ja tunnistamme kristillisen kulttuurin vaikutuksen asiana, johon ei tavoitella juuri nyt muutosta.

Miten ministerin tehtävät jaetaan äitiysvapaanne aikana?

Hanna Kosonen vastaa tiede- ja kulttuuriministerin tehtävästä elokuusta 2019 elokuuhun 2020. Hänen tehtäväkenttänsä on sama kuin minulla. Olen iloinen siitä, että minulle mahdollistui vastaanottaa tämä tehtävä perhevapaista huolimatta.

Kuva: Pasi Leino

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.