Uusi vapaa-ajattelijoiden puheenjohtaja: Liiton oltava kirkkojen vahtikoira

Vapaa-ajattelijain_LiittoLOGO205Petri Karisman. Hän on vuodesta 2003 toimineen eroakirkosta.fi-palvelun toinen perustaja. Karisma on johtanut Tampereen vapaa-ajattelijoita vuodesta 2006.

- Pidän erittäin tärkeänä, että Suomeen saadaan aktiivinen ja näkyvä uskonnottomien yhteisö. Vapaa-ajattelijoiden liiton tulisi olla eräänlainen kirkkojen ja uskontojen vahtikoira. Uskontoa on pyritty saamaan entistä näkyvämmäksi osaksi muun muassa koulujen toimintaa. Tähän kehitykseen vapaa-ajattelijoiden tulee puuttua ja viestittää, että uskonto on yksityisyyteen kuuluva asia, Petri Karisma kertoo liiton tiedotteessa.

Karisma esitti näkemyksiään Vapaa Ajattelija -lehdessä (3/2011, sivu 10) ennen puheenjohtajaksi valitsemistaan. Hänen mukaansa liiton pitää olla näkyvä ja kuuluva yhteiskunnallinen vaikuttaja. "Liitto pyrkii saavuttamaan median, politiikkojen ja virkamiesten silmissä aseman, jossa siltä kysytään näkemystä aina, kun käsiteltävä asia koskee edes jollain tavalla uskonnottomuutta ja uskontojen asemaa yhteiskunnassa", hän sanoi.

"Liiton tulee keskittyä uskonnottomuuden ja uskonnon yhteiskunnalliseen asemaan ja lainsäädäntöön. Uskontokritiikin kärkenä pidetään mieluummin uskonnon moraalin tosiasiallisia vaikutuksia esimerkiksi homoseksuaalien asemaan kuin sen itsestäänselvyyden toistamista, että jumalia ei ole", hän jatkoi.

Karisma mainitsi ongelmakohtana "valtionkirkon pyrkimyksen" yhteistyöhön kuntien kanssa. "Tähän tulee puuttua ja viestittää ajatusta, että uskonto pitää siirtää yhä syrjemmälle kuntien ja valtion toiminnasta, yksityisen piirin asiaksi. Esimerkiksi säännöllinen yhteistyö koulun ja evankelisluterilaisen seurakunnan välillä on näytettävä yhtä oudoksi kuin yhteistyö koulun ja jonkin poliittisen puolueen välillä".

Vapaa-ajattelijain Liitto on vuonna 1937 perustettu järjestö. Siihen kuuluu noin 2000 jäsentä, ja jäsenmäärä on ollut kasvussa.

Lahdessa 9.-10.7 kokoontunut liittokokous antoi myös kaksi julkilausumaa. Toisessa otettiin kantaa uskonnon asemaan, kouluissa, oppilaitoksissa ja puolustusvoimissa. Toisessa puolestaan puututtiin Lahden seurakuntayhtymän toimintaan. Se sai kritiikkiä muistotilojen käyttöön antamisen, kirkosta eronneille kirjeiden lähettämisen ja sukututkimukseen suhtautumisen vuoksi. Julkilausumiin voi tutustua täällä.

Liiton edellinen puheenjohtaja Jussi K. Niemelä erosi tehtävästään viime marraskuussa.

Lue myös: Jussi K. Niemelä hylkäsi vapaa-ajattelijat