Uusi verkkosivusto listaa sateenkaaripareja vihkiviä pappeja

Sateenkaarilippu

Verkkoon on avattu sivusto, joka auttaa samaa sukupuolta olevia pareja löytämään vihkitilaisuuteensa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papin. Pappien nimien ohella Sateenkaaripapit-sivustolla listataan vihkimistä tai siunaamista varten käytössä olevia tiloja.

Sivusto avattiin keskiviikkona 18. tammikuuta. Torstaina 19. tammikuuta sivustolla oli iltapäivään mennessä mainittu seitsemän pappia ja seitsemän kirkkoa.

– Lista täydentyy koko ajan. Kun sata nimeä on koossa, katson, että olemme riittävällä tasolla, sanoo sivustoa ylläpitävä pappi Toni Fagerholm.

Fagerholm työskentelee nykyisin psykoterapeuttina. Hän sanoo keränneensä aiemmin listan psykoterapeuteista, jotka ymmärtävät erityisesti sateenkaari-ihmisten kysymyksiä.

– Maaliskuu lähestyy, ja monella vihkimistä haluavalla ei ole mitään käsitystä, mistä he löytävät papin.

Avioliittolaki muuttuu 1. maaliskuuta.

Sivustolla kerrotaan, että kaikki luettelon papit ovat julkisesti ilmaisseet olevansa valmiita vihkimään ja siunaamaan samaa sukupuolta olevia pareja.

"Vihkiviä pappeja on todellisuudessa enemmän kuin tällä sivustolla on mainittu, joten sivuston papit toimivat myös yhteyshenkilöinä parien ja muiden vihkivien pappien välillä", sivulla kirjoitetaan.

– Toivon, että mahdollisimman moni pappi löytäisi rohkeuden lähteä mukaan, Fagerholm sanoo.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Olli Seppälä

9 kommenttia

 • Yrjö Sahama sanoo:

  Toivottavasti sivustolla mainitaan myös, että samaa sukupuolta olevan parin vihkivä pappi ylittää valtuutensa ja rikkoo piispan ohjeistusta vastaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Miksi se pitäisi mainita? Eihän se kellekään muulle kuulu, jos pappi ottaa itse vapaaehtoisesti vastuun teostaan ja on valmis vastaamaan seurauksista. Vihkiminen on joka tapauksessa täysin laillinen.

   Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten eri tuomiokapitulit tulevat suhtautumaan asiaan ja minkälaisia sanktioita spn-pareja vihkiville papeille koituu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   kimmo wallentin :”Eihän se kellekään muulle kuulu, jos pappi ottaa itse vapaaehtoisesti vastuun teostaan ja on valmis vastaamaan seurauksista.”

   Taitaa vaan olla niin, että pappi ei ota vapaaehtoisesti itse vastuuta teoistaan, vaan vastuun mm. teoista aiheutuneista yhteiskunnallisista kustannuksista joutuvat lopulta kantamaan kirkollis- ja muiden verojen maksajat.

   Anteeksi nyt vaan kaikille kirkon virallista kantaa vastustaville, mutta kirkon virallista visioita vastaan suunnattu toimintanne ei koskaan olisi mahdollista muualla kuin verovaroilla kustannetussa organisaatiossa. Lapsellinen ja ajattelematon toimintanne on samaa laatua, kuin jos murrosikäiset ilmoittaisivat, että “koska mielestämme kaksi ynnä kaksi on seitsemän niin se on niin, ettekä te voi sille mitään”, kuten [muistaakseni] ESS:ssa tätä tosielämään siirrettyä poliittista tosi-tv:n formaattia luonnehdittiin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Oikea huomio, Yrjö!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jouni Turtiainen sanoo:

  Mielenkiintoista. Missä muissa asioissa pitäisi perustaa sivustoja, joissa avoimesti kehotetaan pappeja rikkomaan pappisvalansa?

  Lisäävätkö tällaiset sivut pappien uskottavuutta vai toimivatko ne itse asiassa tarkoitustaan vastaan?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Turtiainen: “Lisäävätkö tällaiset sivut pappien uskottavuutta vai toimivatko ne itse asiassa tarkoitustaan vastaan?”

   Riippuu tietysti täysin katsojasta ja katsojan näkökulmasta.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Virta sanoo:

  Olisi mielenkiintoista kuulla piispojen kannanotto tällaiseen toimintaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juhani Ketomäki sanoo:

   Ilmoittautuneita on 8 ja sähköpostiosoitteista päätellen 3 on kirkon palveluksessa. Uho oli kova kun asiasta alettiin puhua ja sillä perusteella olisi voinut kuvitella että heitä olisi ollut kymmeniä, ellei peräti satoja. Moni on varmaan ryhtynyt miettimään että kannattaako sentään työpaikkaansa menettää .

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Kivimäki sanoo:

  Jäämme odottamaan mitä mieltä kirkkomme piispat ovat tämän kaltaisen sivun organisoinnista.

  Ilmoita asiaton kommentti