Uusia tiloja, uudenlaista toimintaa – Englannin kirkko tavoittelee ihmisiä yli sadalla uudella kirkkoprojektilla

Archbishop of Canterbury, Justin Welby 
Kuva: Lambeth Palace

Englannin kirkko on aloittamassa yli sata kirkkoprojektia, joilla se yrittää vastata anglikaaneina itseään pitävien ennätyksellisen alhaiseen määrään. Tarkoituksena on elvyttää kristinuskoa rannikkoseuduilla ja kaupungeissa. Englannin kirkko kertoo asiasta verkkosivuillaan. Projekteista uutisoivat myös muun muassa brittilehdet The Guardian ja The Telegraph.

Projekteissa muun muassa luodaan uusia kirkkotiloja ja jumalanpalveluspaikkoja. Suunnitelmien toteuttaminen maksaa arviolta 27 miljoonaa puntaa eli runsaat 30 miljoonaa euroa. Suunnitelmien avulla halutaan tavoittaa ihmisiä aikana, jolloin säännöllisten kirkossakävijöiden määrä vähenee dramaattisesti.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welby vaatii seurakuntia eri puolilla maata ”puhkeamaan eloon". Welby sanoo kirkkonsa sivuilla, että uudenlaiset kirkkotilat ovat yhteiskunnassa erittäin tarpeellisia paikkoja.

– Tällaiset projektit ovat loistavia esimerkkejä siitä, miten seurakunnat pyrkivät olemaan uskollisia sekä Jumalalle että yhteisöilleen.

Varoja maalta kaupunkeihin

Moni projekteista ottaa mallia Margatesta, Kentistä, missä on kymmenen vuoden ajan tehty työtä köyhien ja syrjäytyneiden parissa. Swindonissa vanha rautatieverstas aiotaan muuttaa tilaksi, jossa tehtävällä työllä tavoitellaan ennen kaikkea kirkosta vieraantuneita nuoria aikuisia. Manchesterissa suunnitellaan kuuttatoista projektia köyhille alueille. Hankkeisiin voit tutustua yksityiskohtaisemmin täällä.

Englannin kirkon uudistamisen tähtäävän ohjelman tarkoituksena on suunnata varoja yhä enemmän maalaisseurakunnista uudenlaisiin kaupunkiseurakuntiin.

Canterburyn ja Yorkin arkkipiispat Justin Welby ja John Sentamu tukevat hanketta, mutta kriitikoiden mielestä uudet painopistealueet ovat vaarassa syrjäyttää Englannin kirkon perinteisen selkärangan.

Uudet projektit lisäävät Englannin kirkkotilojen määrän yli 16 000:een eri puolilla maata.

The Guardian toteaa Englannin kirkon talousjohtajan John Spencen arvioineen kaksi vuotta sitten, että kirkossakävijöiden määrä vähenee vielä kolmella vuosikymmenellä, ja Englannin kirkossa käy lopulta säännöllisesti vain prosentti briteistä.

British Social Attitudes -tutkimus osoitti viime vuonna, että anglikaanina piti itseään viisi prosenttia 25–34-vuotiaista briteistä, The Guardian kertoo. Alle 24-vuotiaista osuus oli vain kolme prosenttia.

Kuva: Andrew Dunsmore. Canterburyn arkkipiispa Justin Welby.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.