UUT:n selvitys: Jehovan todistajia kuolee verikiellon vuoksi

Uskontojen uhrien tuki UUT ry on tehnyt selvityksen Jehovan todistajien verituotteiden käyttökiellosta. Selvitys paljastaa, että kielto on tiukka ja sitä valvotaan ankarasti. Kieltoon on kuitenkin tullut eräitä lievennyksiä.

Jehovan todistajien opin ja käytännön mukaan yhteisön jäsen kieltäytyy verensiirrosta. Tämä uskonnollinen näkemys on paitsi omintakeinen myös ehdoton. Sen rikkomisesta seuraa yhteisöstä erottaminen – tai oikeammin verenvaihtoon suostuneen tulkitaan itse eronneen Jehovan todistajista.

Vasten tahtoaan verensiirron kohteeksi joutunutta ei kuitenkaan eroteta yhteisöstä.

Joni Valkilan ja Jari-Pekka Peltoniemen tekemän selvityksen mukaan Jehovan todistajat perustelevat verikieltoa Raamatulla, jossa kielletään veren syöminen. Tämä johtaa tulkintaan siitä, että verta ei saa laittaa myöskään suoneen.

UUT:n selvityksessä kiinnitetään huomiota verikiellon ehdottomuuteen ja siihen, että yksilö joutuu ristiriitaiseen tilanteeseen, jos hänen hoitamisensa sairaalassa vaatisi verituotteiden käyttöä. Jehovan todistajat ovat sisäistäneet kiellon syvästi, ja sitä myös valvotaan erin tavoin. Allekirjoitetuista hoitotahtopapereista otetaan kopioita seurakuntien arkistoon.

Ulkopuolisilla ei pitäisi olla asiaa hoitotilanteeseen

Selvityksessä haastatellut lääkärit pitävät Jehovan todistajien verituotekieltoa ongelmallisena kaikkine siihen liittyvine tilanteineen. Sairaaloissa koetaan kiusallisina tilanteet, jossa hoitoon pyrkivät vaikuttamaan ulkopuoliset uskonyhteisön tahot. Jehovan todistajilla on tarkoitusta varten erityisiä sairaalayhteyskomiteoita.

”Ulkopuolisilla henkilöillä ei ole mitään asiaa tulla sairaalaan ja puuttua potilaan ja lääkärin ja muun hoitohenkilökunnan töihin potilaan auttamiseksi. Ulkopuolinen komitea haittaa potilaan hoitoa eikä kunnioita potilaan itsemääräämisoikeutta”, kommentoi Tommi Vimpeli, yksi selvitykseen haastatelluista lääkäreistä.

Sairaaloihin liittyy myös kysymys tietosuojasta. Jos työyhteisössä on Jehovan todistaja, ja samaan yhteisöön kuuluva potilas suostuu verensiirtoon, yhteisön paine voi pakottaa hoitohenkilökuntaan kuuluvan kertomaan asiasta seurakunnalle. Selvityksessä on esimerkkejä tällaisista tapauksista.

Selvityksen mukaan Jehovan todistajia kuolee verikiellon vuoksi, heidän toipumisensa vakavista sairauksista saattaa kestää pidempään, ja lisäksi verikielto on yhteisön käyttämä kiristyskeino. Verikiellon rikkominen johtaa karttamiseen.

Selvityksen tekijät Valkila ja Peltoniemi ovat entisiä Jehovan todistajia. He yrittivät haastatella verituotekiellosta myös nykyisiä Jehovan todistajia, mutta he kieltäytyivät. Sen sijaan liikkeen jättäneiden haastatteluja on mukana. Nämä kommentoivat suhtautumistaan verituotekieltoon silloin, kun he vielä olivat Jehovan todistajia.

Kiellot ovat muuttuneet

Selvityksestä käy myös ilmi, että 1800-luvun loppupuolella Yhdysvalloissa syntynyt Jehovan todistajat -liike kielsi rokotukset vuosina 1921–1954. Elinsiirrot puolestaan olivat kiellettyjä vuosina 1967–1980.

Jehovan todistajien ehdoton verikielto astui voimaan 1945. Siihen tuli eräitä lievennyksiä vuonna 2000. Jehovan todistajat kieltäytyvät ”täysverestä”, mutta voivat oman harkintansa mukaan suotua eräiden verituotteiden, ”fraktioiden”, käyttöön.

Kuva: UUT:n selvityksen kansikuva

Lue myös:

Videotarinoita tekeillä Jehovan todistajista eronneista

Jehovan todistajat aktiivisia suurkonventin alla

Jehovan todistajat opastaa seksuaalisesta väkivallasta – poliisia ei mainita

Tietosuojavaltuutettu ohjaa Jehovan todistajia henkilötietojen keräämisessä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliKirkon akateemiset vaatii lukuisia uudistuksia kirkon virkasuhdeturvaan
Seuraava artikkeliTutkimus: Teologisesti konservatiiviset kirkot kasvavat

Ei näytettäviä viestejä