Valamon luostari laajentaa tuotantonsa väkeviin alkoholijuomiin – viskitislaamo valmistuu syksyllä

Heinävedellä sijaitseva Valamon munkkiluostari alkaa tulevana syksynä valmistaa luostariviskiä. Luostari hakee tuotesuojaa viskille, joka valmistetaan mallastetusta ohrasta, vedestä ja hiivasta, jota kypsytetään vähintään kolme vuotta tammitynnyrissä ja joka on valmistettu toimivan luostarin alueella.

Viskitislaamo tulee maksamaan noin miljoona euroa. Viskin tuotanto aloitetaan syksyllä heti tislauspannujen ja tuotantotilojen valmistuttua.

Valamon mukaan viskiliiketoiminta tuo merkittävän lisän sekä luostarin kävijäkuntaan että liiketoiminnasta saataviin tuottoihin. Tislaamotoiminta työllistää kaksi vakituista ympärivuotista työntekijää ja kausiluontoisia tynnyrinpyörittäjiä.

Ensimmäisiä pullotteita Alkon valikoimiin voidaan Valamon mukaan odottaa vuoden 2018 kevätpuolella. Tynnyreitä voi varata ennakkoon tästä päivästä alkaen.

Valamon luostari ja Hermannin Viinitila Oy ovat tehneet yhteistyötä viinien ja liköörien valmistamisessa vuodesta 1997. Mietojen ja väkevien viinien tuotanto on ollut merkittävä osa luostarilaitosten toimintaa kautta historian. Valamon kirkkoviiniä valmistetaan myös seurakuntien käyttöön.

Väkeviä alkoholijuomia valmistavat luostarit ympäri Eurooppaa. Kullakin alueella käytetään luontaisesti esiintyviä raaka-aineista, muun muassa hedelmiä.

Munkit toivat tislauksen taidon Arabiasta Eurooppaan tiettävästi noin 1000-luvulla, ja nykyaikaisen viskin valmistamisen aloittivat ensimmäisinä irlantilaiset munkit. Koko Brittein saarilla luostareilla oli monopoli viskin valmistamiseen aina 1500-luvulle saakka.

Edellinen artikkeliKirkkoherra kirjoitti näytelmän sokeutuneesta papista ja transvestiitista
Seuraava artikkeliJeesus-kala todistaa auton perässä

Ei näytettäviä viestejä