Valamon luostarin tilinpäätös satojatuhansia euroja miinuksella – ortodoksinen kirkollishallitus huolissaan

Raha ja risti

Valamon luostarin taloustilanne oli viime vuonna synkkä, sillä tilinpäätös oli yli 365 000 euroa alijäämäinen. Edellisenä tilikautena eli vuonna 2016 tulos oli paljon myönteisempi eli yli 1 076 000 euroa ylijäämäinen. Syynä siihen on testamenttilahjoitus, joka oli liki 1 260 000 euroa.

Asiasta kertoo Suomen ortodoksisen kirkon verkkosivusto ort.fi.

Sivuston mukaan Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus "on ollut pitkään erittäin huolissaan Valamon luostarin talouden tilanteesta ja sen kehityksestä". Tiedotteen mukaan Valamon johdon kanssa on toistuvasti neuvoteltu ja heiltä on pyydetty kertomaan taloustilannetta kohentavista toimista. Luostari on myös toimittanut kuukausittain raportit taloustilanteestaan hiippakunnan piispalle ja talouspäällikölle.

Tiedotteen mukaan erilaisia toimenpiteitä "on ollut esillä" mutta "toistaiseksi talouden suunta ei ole kääntynyt parempaan".

"Valamon tulevaisuuden tuottoihin vaikuttaa verottajan linjaukset yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksesta ja lakimuutokset, jotka estävät kirkkoviinin myynnin suoraan Valamosta sekä Valamon opiston yhdistyminen Valamon luostarin suoraan alaisuuteen", tiedotteessa kerrotaan.

Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus vahvisti Valamon luostarin tilinpäätöksen vuodelta 2017, mutta se edellyttää Valamolta kirjallista ennustelaskelmaa kuluvan ja seuraavan tilikauden tuloksesta ja toimenpideohjelmaa talouden tervehdyttämiseksi vuosille 2018–2019. Kirjalliset laskelmat on toimitettava kirkollishallitukselle ensi marraskuuhun mennessä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Valamosta saa vuoden esirukoukset sadalla eurolla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

4 kommenttia

 • kimmo wallentin sanoo:

  Ei taida olla kovin tuottoisaa puuhaa se wiskinkään tiputtelu.

  No eipä hätää kuitenkaan. Kaipa se Herra pitää huolen omistaan, pitäähän se huolen kedon kukkasista ja taivaan linnuistakin, vaikkeivät ne kylvä eivätkä kynnä – tuskin tiputtelevat wiskiäkään.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Pakkohan tuon on oltava kaikkivaltiaan suunnittelema ja hyväksymä tulos.

   Kuten myös kirkosta eroaminen ja maallistuminen.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Viskin myyminen alkaa muodostua kannattavaksi vasta n. 10 kypsymisen jälkeen. Siihen on vielä matkaa.

   Valamon talousongelmat lienevät kuitenkin aivan eri syistä johtuvia. Samoja kuin muuallakin Suomen seurakunnissa: kovat kiinteistö- ja henkilöstökulut ja vähenevät verotulot.

   Näitä vinoumia ei viinin ja viskin myynnillä oikaista. Edessä lienee henkilöstösupistuksia ja muita rakenteellisia toimenpiteitä.

   Testamenttilahjoitukset ovat kertaluonteisia eikä niiden varaan voi laskea suunnitelmallista taloudenpitoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Jouni Turtiainen :”Valamon talousongelmat lienevät kuitenkin aivan eri syistä johtuvia…”

   Ainakin osa ongelmia lienee venäläisen matkailun vähentyminen ja uusi alkoholilaki, jonka avulla “ehtoollisviini oli verollepantava.”

   Henk.koht. muisto luostarivierailulta yli kymmenen vuoden takaa:

   “Luostarin kahvilassa poreilee venäjänkielinen puhe. – Minulla on tässä eräänlainen toimisto, sanoo nuori nainen, ja levittelee papereita naulakon vieressä olevalle ikkunapenkille. – Oh, excuse me, you speak another language, hän sitten sanoo ja katsoo hymyillen. – Oh yes, vastaan, I speak another language, ja siirryn aamiaiselle ruokasaliin.”

   Ilmoita asiaton kommentti