Valamon luostarin tilinpäätös satojatuhansia euroja miinuksella – ortodoksinen kirkollishallitus huolissaan

Raha ja risti

Valamon luostarin taloustilanne oli viime vuonna synkkä, sillä tilinpäätös oli yli 365 000 euroa alijäämäinen. Edellisenä tilikautena eli vuonna 2016 tulos oli paljon myönteisempi eli yli 1 076 000 euroa ylijäämäinen. Syynä siihen on testamenttilahjoitus, joka oli liki 1 260 000 euroa.

Asiasta kertoo Suomen ortodoksisen kirkon verkkosivusto ort.fi.

Sivuston mukaan Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus "on ollut pitkään erittäin huolissaan Valamon luostarin talouden tilanteesta ja sen kehityksestä". Tiedotteen mukaan Valamon johdon kanssa on toistuvasti neuvoteltu ja heiltä on pyydetty kertomaan taloustilannetta kohentavista toimista. Luostari on myös toimittanut kuukausittain raportit taloustilanteestaan hiippakunnan piispalle ja talouspäällikölle.

Tiedotteen mukaan erilaisia toimenpiteitä "on ollut esillä" mutta "toistaiseksi talouden suunta ei ole kääntynyt parempaan".

"Valamon tulevaisuuden tuottoihin vaikuttaa verottajan linjaukset yleishyödyllisten yhteisöjen veronhuojennuksesta ja lakimuutokset, jotka estävät kirkkoviinin myynnin suoraan Valamosta sekä Valamon opiston yhdistyminen Valamon luostarin suoraan alaisuuteen", tiedotteessa kerrotaan.

Suomen ortodoksisen kirkon kirkollishallitus vahvisti Valamon luostarin tilinpäätöksen vuodelta 2017, mutta se edellyttää Valamolta kirjallista ennustelaskelmaa kuluvan ja seuraavan tilikauden tuloksesta ja toimenpideohjelmaa talouden tervehdyttämiseksi vuosille 2018–2019. Kirjalliset laskelmat on toimitettava kirkollishallitukselle ensi marraskuuhun mennessä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Valamosta saa vuoden esirukoukset sadalla eurolla

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.