Valamon yt-neuvotteluiden asetelmat selkiytyvät

Valamossa käynnistettiin hiljattain yt-neuvottelut. Aluksi vallitsi epäselvyys, koskevatko ne sekä luostaria että sen alueella toimivaa opistoa. Neuvottelut saivat tiistaina odotetun käänteen, kun Valamon opiston hallitus päätti ottaa opiston osalta prosessin johtoonsa.

Opiston johtokunnan puheenjohtajan Markku Salmisen mukaan, jotta neuvottelut olisivat lailliset, ne käydään hänen ja opiston rehtorin johdolla.

- Nyt kyseessä on aito neuvottelutilanne vailla ennalta päätettyä agendaa. Nämä neuvottelut ovat opiston projekti. Olen jo informoinut tästä opiston henkilökuntaa.

Osapuolilla näyttää olevan erilaiset käsitykset neuvotteluiden kattavuudesta ja periaatteista.

Taustayhteisönä toimivan Valamon luostarin talouspäällikkö ja yt-neuvottelut alun perin käynnistänyt Veikko Halonen selittää tilannetta. Hänen mukaansa opiston ja luostarin väki työskentevät tiivisti yhdessä ja sama työntekijä saattaa tehtävissään palvella molempia. Näistä hallinnollisesti kahdesta eri ryhmästä ainoastaan taustayhteisön työntekijöiden määrä ylittää yt- lainsäädännön edellytykset.Hän toteaa, ettei kutsunut opistolaisia työnantajan edustajana neuvottelemaan, vaan paremman tieodn kulkemisen hengessä.

- Työskentelemme samassa talossa ja paljon yhdessä, joten minusta oli luontevaa kutsua opiston väkikin osallistumaan keskusteluun yhteisestä tulevaisuudesta. Tieto kulkee näin paremmin ja hallinto on läpinäkyvämpää.

Halosen neuvotteluiden taustalla on tarkoitus yhdistää entistä enemmän taustayhteisön ja opiston hallintoa ja toiminta. Hänen arvionsa mukaan yhdistämisestä valitsee yhteisymmärrys molempien osapuolien välillä, mutta nyt takerrutaan muotoseikkoihin.

- Kansanopisto saa puolestani järjestää neuvottelut itsenäisesti, vaikka se tarkoittaakin alkuperäisen aikataulun venymistä, Halonen summaa.

Lue myös: Valamon yt-neuvottelujen laillisuus puntarissa