Valamosta saa vuoden esirukoukset sadalla eurolla

Valamon luostarissa vieraileva luterilainen saattaa hieraista silmiään, kun näkee kynttilöiden myyntipöydällä maksullisia esirukouslappuja.

Valamon luostarin tiedottaja, isä Simeon kertoo, että käytäntö on ikivanha ja sitä harjoitetaan ortodoksikirkoissa kaikkialla maailmassa. Hän ei ole kuullut, että toimintaa vastaan olisi esitetty kritiikkiä.

Yhdelle paperille mahtuu kymmenen nimeä, ja vainajille ja eläville on omat lappunsa. Vainajien kohdalla pappi muistelee, ja elävien puolesta hän toimittaa esirukouksia. Nimet luetaan palveluksissa kuukauden ajan kymmenellä eurolla, puoli vuotta 50 eurolla ja vuoden ajan 100 eurolla.

Kerran ilmaiseksi

Isä Simeon painottaa, että kyse ei ole esirukousten myymisestä. Raha on lahja seurakunnalle, joka tarvitsee varoja toimintansa ylläpitämiseen. Hän vertaa käytäntöä rukouskynttilöiden myyntiin tai kolehdin keräämiseen.

‒ Ei Jumalalta voi ostaa mitään.

Raha tulee kuitenkin tarpeeseen, sillä Valamossakin eletään tiukkoja aikoja. Valamon opisto on lokakuun alussa irtisanonut ja osa-aikaistanut henkilökuntaansa tiukan taloustilanteen vuoksi.

Valamossa esirukouslappujen jättäminen tuottaa muutamia tuhansia euroja vuodessa.

‒ Yhden kerran lapun nimet luetaan ilmaiseksi, ja uuden lapun voi jättää ilmaiseksi vaikka joka päivä, isä Simeon huomauttaa.

Venäläiset maksavat mielellään

Venäjällä esirukouksista maksaminen on suosittu tapa tukea kirkon toimintaa. Valamossa monet venäläiset matkailijat jättävät esirukouslapun puoleksi vuodeksi.

‒ Neuvostoliitossa kynttilöiden myyminen ja rukouslappujen jättäminen olivat ainoita keinoja saada rahaa pappien palkkoihin, isä Simeon sanoo.

Esirukouslaput jätetään kynttilänmyyntipöydälle, josta papin avustaja kokoaa ne ja toimittaa jumalanpalvelusta toimittavalle papille. Pappi lukee nimet ehtoollislahjoja valmistellessaan.

‒ Lukeminen tapahtuu ennen liturgiaa eli ehtoollisjumalanpalvelusta. Pöydällä on viisi leipää ja viiniä. Yhden leivän kohdalla pappi muistelee eläviä ja toisen leivän kohdalla kuolleita. Kyse on ihmisen kantamisesta Jumalan eteen, isä Simeon selostaa.

Teologian lehtori: ”Esirukousta ei tulisi sitoa rahaan”

Rukouksesta perittävät maksut ovat ongelmallisia, vaikka ne kerättäisiin seurakunnan tai luostarin hyväksi, sanoo ortodoksisen käytännöllisen teologian lehtori, isä Jarmo Hakkarainen Itä-Suomen yliopistosta.

‒ Esirukousta ei tulisi sitoa maksuun tai rahaan, joka muistuttaa aina tästä langenneesta maailmasta ja sen rajoittuneisuudesta, hän toteaa.

‒ Esirukous kuvastaa Jumalan suurenmoista Rakkautta. Kantaessaan esirukousta ihminen yhdistyy Jumalan Rakkauteen. Olennaista esirukouksessa on elävän tai kuolleen lähimmäisen muistaminen. Me toivomme, että jokaisen ortodoksikristityn nimi olisi kirjoitettuna Jumalan Valtakunnassa.

Kuva: Valamon luostari

Lue myös:

Valamon luostarissa avataan korkeatasoinen taidemyyntinäyttely

Valamossa kypsyy viski

Valamon luostari Heinävedellä jo 75 vuotta

Edellinen artikkeliEvankelikaalit kannattavat Trumpia skandaaleista huolimatta
Seuraava artikkeliUutisessee: Kurpitsalyhtyjä hautausmaalle?

Ei näytettäviä viestejä