Valomerkki: Oikeusoppineen mukaan kirkon on vihittävä samaa sukupuolta olevia

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mukaan kirkon on järjestettävä vihkiminen samaa sukupuolta oleville pareille avioliittolain muutosten astuttua voimaan 2017, mikäli kirkolliskokous ei nimenomaan päätä, että kirkko vihkii avioliittoon vain eri sukupuolta olevia pareja.

Asia käy ilmi Kirkkohallituksen Kankaalta tilaamasta asiantuntijalausunnosta, joka käsittelee avioliittolain muutoksen vaikutuksia kirkon vihkimiskäytäntöön. Lausunnosta kertoi pääkaupunkiseudun seurakuntien verkkomedia
Valomerkki.

Nykyisellään kirkkolaissa tai kirkkojärjestyksessä ei vaadita, että vihittävien tulisi olla eri sukupuolta. Kirkkokäsikirjassa puhutaan morsiamesta ja sulhasesta, mutta kirkkokäsikirjan sisältämät ohjeilla ei Kankaan mukaan ole samanlaista oikeudellista velvoittavuutta kuin esimerkiksi kirkkolain tai avioliittolain säädöksillä. Urpo Kankaan mukaan tuomiokapitulit eivät voi rangaista samaa sukupuolta olevia pareja vihkineitä pappeja, jos kirkolla ei ole vihkimiseen selkeää kielteistä kantaa.

”Jos kirkolla ei ole selkeää kielteistä kantaa samaa sukupuolta olevien kihlakumppanien vihkimiseen, pappi, joka vihkii tällaisen parin avioliittoon, ei voi syyllistyä mihinkään moitittavaan menettelyyn virkatoimessaan”, Kangas kirjoittaa Valomerkin mukaan.

Sen sijaan Kankaan mukaan on oikeudellisesti epäselvää, syyllistyisikö samaa sukupuolta olevan parin vihkimisestä kieltäytyvä pappi syrjintään seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Luterilaisen kirkon pappi on virkamies, jonka asemaa voidaan verrata maistraatin henkikirjoittajan asemaan. Jälkimmäinen ei voi kieltäytyä vihkimästä pareja henkilökohtaiseen vakaumukseensa vedoten.

Kankaan mukaan tilannetta selkiyttäisi, mikäli eduskunta säätäisi lain, joka antaa papeille oikeuden kieltäytyä samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

Kuva: Matti Karppinen. Sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattavat papit osallistuivat mielenosoitukseen eduskuntatalon edustalla marraskuussa 2014.

Lue myös:

Pappi aikoo vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja

Björn Vikström: ”Pappien ei pidä lähteä vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja”

Kysely: Noin puolet kirkolliskokousedustajista siunaisi kaikki avioliitot

Edellinen artikkeliTasa-arvovaltuutettu: ”Naisten asemaan kohdistuu Suomessa akuutteja uhkia”
Seuraava artikkeli”Kovasti kismittää” – Kyyjärveläiset vastustavat vastaanottokeskuksen lakkautusta

Ei näytettäviä viestejä