Valtion tukisumma kirkolle pysyy ennallaan

Evankelis-luterilaisen kirkon vuonna 2017 saama valtion rahoitusosuus säilynee nykyisessä 114 miljoonassa eurossa. Opetus- ja kulttuuriministeriö esitti kirkon osuuteen 1,5 miljoonan euron korotusta, mutta se leikattiin hallituksen budjettiesityksessä pois.

Budjettirahoitusta perustellaan evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnallisien tehtävien, kuten hautaustoimen, vanhojen kirkkojen ylläpidon ja väestökirjanpidon, kuluilla. Aiemmin kirkon keräämää yhteisöveroa perusteltiin samoilla syillä. Muutos järjestelmään astui voimaan tämän vuoden alussa.

Budjettiesityksessä on myös avustukset kirkolliseen ja uskonnolliseen toimintaan eli käytännössä muiden uskonnollisten yhteisöjen kuin luterilaisen kirkon tukemiseen. Summa on ehdotuksessa 3,3 miljoonaa euroa. Suoraa valtiontukea uskonnollisille yhdyskunnille on jaettu vuodesta 2008 alkaen.

Ortodoksiselle kirkolle esitetään avustuksena 2,5 miljoonaa euroa, Suomen merimieskirkolle 134 000 euroa, siirtoväen sankarihautojen hoitoon ja luovutetun alueen hautausmaiden kunnostamiseen 32 000 euroa ja uskontojen välisen vuoropuhelun edistämiseen 80 000 euroa.

Avustusesitys rekisteröidyille uskonnollisille yhdyskunnille on 524 000 euroa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

OKM jakaa ensimmäistä kertaa rahaa uskontodialogin kehittäjille

Yhteisöveron poistuminen repii aukkoja seurakuntien talouteen

Yhteisövero pois, valtionapu tilalle?

Edellinen artikkeliSaako yli 60-vuotiaana valmistunut pappisvihkimyksen?
Seuraava artikkeliKirkon tutkimuskeskuksen uusi neuvottelukunta on valittu

Ei näytettäviä viestejä