Vapaa-ajattelijat päivittivät tavoitteensa – kansankirkkojen asema purettava ja Suomi sekulaariksi

Helsingin tuomiokirkko

Vapaa-ajattelijat ovat hyväksyneet liittokokouksessaan strategiset tavoitteensa vuosille 2017–2020. Vapaa-ajattelijain liitto kokoontui viime viikonvaihteessa Oulussa.

Liiton toiminta-ajatuksena on olla "uskonnottomien edunvalvonta-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestö, joka myös edistää tiedepohjaista maailmankuvaa ja humanistista etiikkaa".

Liiton tavoittelema Suomi on sekulaari valtio ja yhteiskunta. Tähän pääsemiseksi on viisi strategista päätavoitetta:

Ensinnäkin Vapaa-ajattelijain liiton perustavoitteena on evankelis-luterilaisen kirkon ja ortodoksisen kirkon julkisoikeudellisen erityisaseman purkaminen. Toisena perustavoitteena on uskonnonopetuksen lopettaminen peruskoulussa, lukiossa ja varhaiskasvatuksessa.

Kolmanneksi vapaa-ajattelijat ilmoittavat tukevansa monipuolisen sekulaarin kulttuurin, taiteen ja liikunnan kehittämistä. Tähän liittyy erityisesti hautaustoimen ja krematoriotoiminnan muuttaminen tunnustuksettomaksi poistamalla "kirkkojen monopoliasema".

Neljäntenä tavoitteena on tukea tieteeseen pohjautuvan maailmankuvan ja rationaalisen ajattelun vahvistumista oppilaitoksissa. Liiton kirjauksen mukaan Suomessa ei esimerkiksi tarvita julkisen vallan tukemia uskonnollisia kouluja.

Viidentenä päätavoitteena on humanistinen etiikan ja elämänkatsomuksen edistäminen. Vapaa-ajattelijat haluavat painottaa, että väitteet uskonnoista moraalin lähteinä ja perustana ovat virheellisiä.

"Ihmisoikeussopimukset, perusoikeudet sekä demokraattisesti säädettyihin lakeihin perustuva yhteiskunta on sekulaarin ajattelun ja kulttuurin tulosta. Vanhoihin uskontosidonnaisiin dogmeihin perustuva käyttäytymisen kontrolli aiheuttaa ihmisille merkittävää haittaa ja hyvinvointivajetta. Seksuaalisuuteen ja lisääntymisterveyteen liittyvät uskonnollisperusteiset kiellot, kuten raskauden ehkäisyn ja ehkäisyvalistuksen kielto, ovat pöyristyttäviä esimerkkejä uskontosidonnaisuuden haitallisuudesta", strategiassa todetaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Vapaa-ajattelijain liitolle uusi puheenjohtaja

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

22 kommenttia

 • Seppo Särkiniemi sanoo:

  Vapaa-ajattelijoiden kello jätättää. Kirkko -instituutioiden vastustaminen on vanhanaikaista. Modernit toimijat sakularisoivat kirkot sisältä päin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Werner Janhonen sanoo:

  Vapaa-ajattelijain liitto on 500 kertaa kirkkoa pienempi järjestö. Heillä on oma äänensä demokratiassa. Voisivat aloittaa vapaa-ajattelijain yksityiskouluilla. Muiden yksityiskoulujen esimerkin mukaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Mitenköhän tuohon lukuun pääsit;-) Jos jäsenmäärä on kriteerinä, on VAL n. 1/2600 evl kirkosta.

   Emme halua vapaa-ajattelijakouluja. Haluamme että koulut ja päiväkodit olisivat aatteellisesti täysin neutraaleja. Eikö se olisi hyvä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Sari Weckroth sanoo:

   “Emme halua vapaa-ajattelijakouluja. Haluamme että koulut ja päiväkodit olisivat aatteellisesti täysin neutraaleja.”

   -Mitä tämä tarkoittaisi käytännössä? Nyt sekulaareihin kouluihin tuodaan vaikka minkälaista agendaa sukupuoliopetuksesta ym. Uskonnon harjoittaminen on kiellettyä. Muslimeille halutaan mahdollisuus rukoiluun, mutta kristityille ei paikkaa jossa voisi hiljentyä ja rukoilla.

   Eli mitä tarkoittaa aatteellisesti täysin neutraali, ja kuinka se toteutetaan?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Sawelan ajatus on täysin utopistinen. Koululla on aina arvopohja ja siellä on läsnä monenlaisia ideologioita. Toiset avoimesti, toiset neutraliteetin kaapuun verhoutuneina.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Henrik Eikä olisi hyvä perustaa omia kansanopistoja, kouluja ja päiväkoteja. Sitten oppisimme tietämään miten ne menestyvät. Meidänkin vanhan seurakuntatalon tontilla on nyt yksityinen “Tiede Päiväkoti.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   “Emme halua vapaa-ajattelijakouluja. Haluamme että koulut ja päiväkodit olisivat aatteellisesti täysin neutraaleja.”

   Sarei W: ”-Mitä tämä tarkoittaisi käytännössä? Nyt sekulaareihin kouluihin tuodaan vaikka minkälaista agendaa sukupuoliopetuksesta ym. Uskonnon harjoittaminen on kiellettyä. Muslimeille halutaan mahdollisuus rukoiluun, mutta kristityille ei paikkaa jossa voisi hiljentyä ja rukoilla. Eli mitä tarkoittaa aatteellisesti täysin neutraali, ja kuinka se toteutetaan?”

   Maatematiikan, maantiedon, biologian, kielten ym ym opetus tapahtuu aatteellisesti neutraalisti. Niitä opetetaan ilman että opetukseen sekoitetaan uskontoa. Ovatko siis ateistisia aineita? Opetetaanko niitä ateistisesti? Onko opetuksen uskonnottomuudessa jotain kritisoitavaa?

   Uskonnollisesti kai voi ajatella ilman että siihen pitäisi erikseen varata joku tila tai aika??? En minä kaipaa tai tarvitse mitään erillistä tilaa tai aikaa ajatellakseni uskonnottomasti.

   Kimmo J: ”Sawelan ajatus on täysin utopistinen. Koululla on aina arvopohja ja siellä on läsnä monenlaisia ideologioita. Toiset avoimesti, toiset neutraliteetin kaapuun verhoutuneina.”

   Olemme sitoutuneet ihmisoikeuksiin joihin esim. demokratia, tasavertaisuus ja moni muukin ’kiva’ kuuluu. Ihmisoikeuksiin sitoutumista ei taideta lukea ideologiseksi positioksi?

   Koulun arvopohja ei voi ainakaan perustua arkaaisiin uskomuksiin! Jos koulun agenda perustuu ideologioihin, pitää ne tietenkin nostaa esille ja tarvittaessa kitkeä pois.

   Werner J: ”Henrik Eikä olisi hyvä perustaa omia kansanopistoja, kouluja ja päiväkoteja. Sitten oppisimme tietämään miten ne menestyvät. Meidänkin vanhan seurakuntatalon tontilla on nyt yksityinen “Tiede Päiväkoti.”

   Lainaan itseäni: “Emme halua vapaa-ajattelijakouluja. Haluamme että koulut ja päiväkodit olisivat aatteellisesti täysin neutraaleja.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   Ei ole olemassa aattellisesti täysin neutraaleja kouluja. On olemassa ranskalainen koulu, saksalainen koulu, venäläinen koulu, kristillinen koulu, kunnan koulu.

   Kukaan näistä ei halua muuttua vapaa-ajattelijoiden kouluksi. Siksi kannattaa perustaa vapaa-ajattelijoiden oma koulu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Werneri: “On olemassa ranskalainen koulu, saksalainen koulu, venäläinen koulu, kunnan koulu”

   Wernerille ihan vain tiedoksi: ranskan- saksan- ja venäjän kieli eivät ole aatteita, ideologioita vakaumuksia tai maailmankatsomuksia. Niitä ei ole myöskään kunta.

   Uskonnot sen sijaan ovat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Ja jos yksi uskonto tuodaan kouluihin tieteen rinnalle tasavertaiseksi selitykseksi todellisuudesta, niin miksei sitten myös kaikkia muita kuten esim. pastafariaa ja Kanhun Kansan uskoa? Uskonnot ja niiden jumalathan ovat kaikki samanarvoisia siinä mielessä, ettei niiden olemassaololle ole vähäisintäkään tieteellisesti pätevää näyttöä. Niiden “totuus” perustuu pelkästään ihmismielen kuvitelmiin ja uskomuksiin, jotka nekin ovat kaikki jossain määrin toisistaan poikkeavia.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Mitä aatteellnen neutraalius voisi olla, aatteettomuutta vai moniaatteellisuutta? Pitäisikö kannustaa syvälliseen ajatteluun vai tukahduttaa sellainen? Ne-uter tarkoittaa ‘ei kumpikaan’, siis uskon uskonnottomuuden kohdalla se tarkoittaisi, ettei uskonnottomuuttakaan saisi edistää. Ymmärtääkseni aatteellinen neutraalius loisi aatetyhjiön, joka saattaisi täyttyä ihan millä huuhaalla tahansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Syvällinen ajattelu nimenomaan karttaa aatteellisuutta.

   Perustotuus: Uskonnottomuus ei ole aatteellisuutta. Se on vain ja ainostaan kannanotto kysymykseen, onko jumalaa/jumalia olemassa, vaiko ei.

   Siitä et saa väännettyä aatetta. Jos aate-käsite on vieras, kannattaa googlata.

   “Ymmärtääkseni aatteellinen neutraalius loisi aatetyhjiön, joka saattaisi täyttyä ihan millä huuhaalla tahansa.”

   Ymärtääksen esim. matematiikka ja kemia (vain esimerkkeinä) eivät sisällä aatteellisuutta. Paljonko huuhaata olet havainnut niihin tunkeutuneen?

   Laaja tietopohja ja kriittinen ajattelu ovat parhaita puolustuskeinoja huuhaata ja ideologioita vastaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Kaimamies: ” Koululla on aina arvopohja ja siellä on läsnä monenlaisia ideologioita.”

  Fyysikko Bobby Henderson lähetti vuonna 2005 Kansasin osavaltion koululautakunnalle kirjeen, jossa hän sanoi uskovansa, että maailman loi Lentävä Spagettihirviö. Hän vaati, että kouluissa kolmasosa opetukseen käytettävästä ajasta ja resursseista pitäisi käyttää evoluution opetukseen, toinen kolmannes omistaa Älykkäälle Suunnittelijalle (jota jumaluskovaiset kutsuvat jumalaksi) ja viimeinen kolmannes Lentävälle Spagettihirviölle.

  Henderson tunnusti avoimesti, ettei hänellä ainakaan ole olemassa ensimmäistäkään todistetta Spagettihirviön olemassaolosta, mutta ei ole Älykkään Suunnittelijan kannattajillakaan jumalan olemassaolosta. Eikä tarvitse ollakaan. Kysehän on uskosta, ei tiedosta. Ja jos yksi uskonto tuodaan kouluihin tieteen rinnalle tasavertaiseksi selitykseksi todellisuudesta, niin miksei sitten myös kaikkia muita? Siinäpä sitten toteutuu valinnanvapaus, vaikka opetuksen päämäärä, oppiminen, katoaakin.

  Kun uskoa ja tietoa sotketaan surutta keskenään, on tuloksena sekametelisoppa, joka häpäisee niin uskontoa kuin tiedettäkin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Tiedettä ei mikään muu häpäise, kuin tieteen nimissä tehty makkeli.

   Tiede, silloin kun se ihan oikeasti on tiedettä, seisoo todella vankoilla jaloilla eikä piittaa uskonnista pätkääkään.

   Päättäjät jotka sotkevat uskonnon ja tieteen, häpäisevät itseään. Nostakaamme kaikki tällaiset päättäjät tikun nokkaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Henrik: “Tiedettä ei mikään muu häpäise, kuin tieteen nimissä tehty makkeli.”

   Eikö tiedettä ja uskontoa sekoittava sekametelisoppa sitten mielestäsi ole juuri ruota mainitsemaasi tieteen nimissä tehtyä “makkelia”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Jatkan vielä edelliseen: Kun vaatimus opettajien ammattilehden mielipidesivulla (tuossa kevään korvalla) vaati Älykkään Suunnittelun opetusta biologian tunneille, niin pitäisiköhän opettajien ammattipätevyysvaatimukset ottaa uudempaan tarkasteluun?

   Kreationistilehtorin antaman opetuksen pohjalta luulisi olevan kohtuuttoman vaikeaa ponnistaa jatko-opintoihin ja työuralle vaikkapa bioteknologiassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   “Tiede, silloin kun se ihan oikeasti on tiedettä, seisoo todella vankoilla jaloilla eikä piittaa uskonnista pätkääkään.”

   Kimo W: “Eikö tiedettä ja uskontoa sekoittava sekametelisoppa sitten mielestäsi ole juuri ruota mainitsemaasi tieteen nimissä tehtyä “makkelia”.”

   Niin, silloinhan se ei ole tiedettä vaan ‘tiedettä’!

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Vapaa-ajattelijat saattavat saada tahtonsa läpi hyvinkin pian. Kunhan vain poistetaan tieltä se mikä vielä pidättää. (Kristillinen Kirkko) Kun Kirkon ja sitä mukaa Jumalan auktoriteetti poistetaan, niin pääsee esiin jumalaton ihmiskunta, joka tulee hallitsemaan maata. (2.Tes.2:1-13)

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Henrik Sawela sanoo:

   Mitä vähemmän tukeudutaan uskontoihin, sitä enemmän kunnioitetaan ihmisoikeuksia.

   Kirkon auktoriteetistä ei ole ollut hajuakaan piiiitkiin aikoihin. Avaa silmäsi!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Werner Janhonen sanoo:

   On turha puhua ihmisoikeuksista noin yleisellä tasolla. On parempi kysyä joka kerta konkreettisemmin, Mitä se “ihminen” nyt tällä kertaa vaatii?

   Taitaa olla niin, että siellä missä ei kunnioiteta uskontoa. Ei kunnioiteta mitään muutakaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Werneri: “Taitaa olla niin, että siellä missä ei kunnioiteta uskontoa. Ei kunnioiteta mitään muutakaan.”

   Mitä tulee toisten ihmisten vakaumuksen ja maailmankatsomuksen kunnioittamiseen, lupaan kunnioittaa Wernerin uskonnollisuutta ihan yhtä suuressa määrin, kuin hän kunnioittaa minun uskonnotonta ja pakanallista maailmankatsomustani.

   Sama koskee minun osaltani myös kaikkia muita uskonnollisia vakaumuksia poislukien kuitenkin uskonnot uskomukset ja muut sellaiset vakaumukset, joiden keskuudessa suoraan tai epäsuorasti syyllistytään fyysiseen, henkiseen tai hengelliseen väkivaltaan toisia ihmisiä tai eläimiä kohtaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Henrik: “Kirkon auktoriteetistä ei ole ollut hajuakaan piiiitkiin aikoihin.”

   Niinpä. Kirkon yhteiskunnallinen vaikutusvalta pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä ja on Suomessakin – muiden länsimaisten sivistysvaltioiden tavoin – pienentynyt kiihtyvällä vauhdilla jo toista sataa vuotta.

   Tieto lisääntyy, kehitys kehittyy ja sivistys sivistyy.

   Ilmoita asiaton kommentti