Varoituksen saaneet papit: "Tein sen, mitä minun piti tehdä", "Tämä katsotaan loppuun asti"

Pride-kulkue 2017

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli päätti keskiviikkona antaa kirjallisen varoituksen Jyväskylän seurakunnan seurakuntapastorille Eeva-Kaisa Rossille ja Seinäjoen seurakunnan seurakuntapastorille Henna Salolle. Syynä varoituksiin ovat heidän toimittamansa samaa sukupuolta olevien parien kirkolliset vihkimiset.

Rossi ja Salo pitävät päätöstä odotettuna. Oulun tuomiokapituli määräsi saman rangaistuksen samaa sukupuolta olevan parin vihkineelle Árpád Kovácsille pari viikkoa sitten.

– Näin arvelinkin. En ole uhmakas, mutta ei päätöksellä ole väliä. Rikos tulee vanhenemaan aikanaan, kun kirkolliskokous muuttuu, Eeva-Kaisa Rossi sanoo.

Kesällä sateenkaariparin vihkimisen toimittanut Rossi sanoo toimineensa Suomen lain, eettisen ymmärryksensä sekä raamatun- ja uskontulkintansa mukaisesti.

– Minä tein sen, mitä minun piti tehdä. Kapituli teki, mitä sen piti tehdä.

Rossi sanoo, ettei tiedä vielä, aikooko valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.

– Se riippuu keskusteluista toisten asianosaisten kanssa. Olennaista on, mikä merkitys asialla olisi sateenkaarikristityille ja vähemmistöihin kuuluville kirkon jäsenille.

Eeva-Kaisa Rossi on Kotimaan kolumnisti. Hän kirjoitti toimittamastaan vihkimisestä 21.9. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Henna Salo: En ole toiminut pappislupaustani vastaan

Eeva-Kaisa Rossin tavoin Henna Salo kertoo, että kirjallinen varoitus oli odotettavissa. Hän ei hyväksy tuomiokapitulin päätöksen perusteluja.

– Minun väitettiin toimineen pappislupaustani vastaan. Niin en ole toiminut. On eri asia, jos perusteena olisi käytetty sitä, että toimintani oli piispojen ohjeita vastaan.

Salo ei usko, että pappien saamat varoitukset veisivät kirkkoa taaksepäin. Hänen mukaansa kymmenet papit ovat jo vihkineet tai aikovat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja.

– Minun osuuteni on pieni. Tärkeintä tässä on, että kaikki, jotka haluavat siunauksen liitolleen, saavat sen. Seurakuntalaisten kanta on jo muuttunut, ja toivon, että tämä näkyy seuraavissa kirkkovaaleissa.

Salo kertoo aikovansa valittaa tuomiokapitulin päätöksestä.

– Kyllä tämä loppuun asti katsotaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kolmas kapituli teki päätöksensä: Lapualta sateenkaariparien vihkijöille kirjalliset varoitukset

Analyysi: Kapitulit tanssivat nuoralla – kaikkia kuuluu rangaista samalla tavalla tai ei ollenkaan

Vihkijöille vakava moite ja kirjallinen varoitus – miten tuomiokapitulit oikein voivat rangaista?

Kolumni: Toimin piispani käskyä vastaan, sillä ihmisten elämät eivät odota

Oulun tuomiokapituli äänesti ja antoi sateenkaariparin vihkineelle papille kirjallisen varoituksen

Tuomiokapituli teki päätöksensä – Sadinmaalle vakava moite ja kehotus pysyä pappislupauksessa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.