Vasta Hurtigin tutkimus avasi piispojen silmät

Kirkolliskokouksen kyselytunnin ilmapiiri Turussa sähköistyi kun Johanna Korhonen kysyi arkkipiispa Kari Mäkiseltä ja piispa Samuel Salmelta vanhoillislestadiolaisuudesta. Kävi ilmi, että vasta Johanna Hurtigin tutkimus (Taivaan taimet – uskonnollinen yhteisöllisyys ja väkivalta) lasten kokemasta seksuaalisesta väkivallasta avasi piispojen silmät ymmärtämään ongelmaan laajuuden.

Korhonen kysyi, ovatko piispat olleet tietoisia vanhoillislestadiolaisen piirissä olevista ongelmista, jotka ovat viime aikoina nousseet yleiseen tietoisuuteen muun muassa tutkimuksen kautta.

– Tutkimukset ovat antaneet paljon uutta tietoa liikkeen sisäisestä problematiikasta, Mäkinen sanoi.

– Piispoille on syntynyt monitahoinen kuva vanhoillislestadiolaisen liikkeen ihmisten kokemuksista ja ongelmista sekä pahoinvoinnista, mutta myös vahvuuksista. Piispat ovat saaneet tietoja yksittäisten yhteydenottojen kautta sekä tapaamisissa liikkeen johdon kanssa.

Mäkisen mukaan piispat ovat myös pitäneet toisiaan ajan tasalla vanhoillislestadiolaisuutta koskevissa uutisissa ja niiden saamista käänteistä.

Johanna Korhonen kohdisti kysymyksensä erityisesti Samuel Salmelle ja siihen, oliko tällä etukäteen tietoa vanhoillislestadiolaisen liikkeen ongelmista ja miten hän niihin reagoi.

Samuel Salmi sanoi olleensa yhtä tietoinen liikkeen ongelmista kuin kuka tahansa kirkolliskokousedustaja.

– Kun julkisuuteen tuli tietoja Johanna Hurtigin tutkimuksesta kävi ilmi ongelman laajuus ja tuskallisuus.

Salmi kertoi keskustelleensa asiasta muun muassa SRK:n johdon kanssa.

Katso tallenne (Korhosen kysymys ja piispojen vastaus lähetyksen loppupuolella):