Vatikaani ja Kiina solmivat historiallisen sopimuksen – koskee muun muassa piispojen nimittämistä

Vatikaani ja Kiina solmivat viime viikolla väliaikaisen sopimuksen katolisten piispojen nimittämisestä. Sopimuksen on määrä parantaa vuosikymmeniä viileinä pysyneitä suhteita. Asiasta kertoo brittilehti The Guardian.

Kiinassa toimii kaksi katolista organisaatiota. Valtiovalvonnan alaisen Katolisen patrioottiyhdistyksen lisäksi on myös maanalainen kirkko, joka on lojaali Vatikaanille. Nyt solmittu sopimus koskee Katolisen patrioottiyhdistyksen piispoja.

Sopimuksen allekirjoittivat molempien osapuolien varaulkoministerit. Vatikaanin edustaja kuvaili sopua "vaiheittaisen ja vastavuoroisen välien parantamisen hedelmäksi".

– Sopimus sisältää piispojen nimittämisen, joka on tärkeä kysymys kirkon elämälle ja luo pohjan entistä paremmalle yhteistyölle.

Vatikaanin mukaan osana sopimusta paavi tunnustaisi seitsemän kiinalaispiispaa, jotka on nimitetty Pekingissä ilman Pyhän istuimen hyväksyntää. Reutersin saamien tietojen mukaan Vatikaanilla on oikeus sanoa mielipiteensä nimitettävistä piispoista ja paavilla on veto-oikeus nimityspäätöksiin.

Sopu sai tuoreeltaan myös kritiikkiä. Esimerkiksi Hongkongin arkkipiispa emeritus, kardinaali Joseph Zen luonnehti sitä uutistoimisto Reutersille "lauman lähettämiseksi susille".

– Seuraukset tulevat olemaan traagisia ja pitkäkestoisia, eivät vain [katoliselle] kirkolle Kiinassa vaan koko kirkolle, sillä sopimus aiheuttaa hallaa uskottavuudelle.

Kuva: Jussi Rytkönen

Lue myös:

Kiinan ja Vatikaanin suhteissa lähentymistä – sopimus piispojen nimittämisestä ehkä lähikuukausina

Kiina tiukentaa otetta uskonnoista – haluaa estää ”kaoottisten” tietojen leviämistä verkossa

Katolinen kirkko purettiin yllättäen maan tasalle Kiinassa

Kiina kielsi Raamattujen ostamisen verkkokaupoista – taustalla viranomaisten ohjesääntö

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.