Vatikaani julkaisi kasvattajille asiakirjan, jossa se kertoo katolisen kirkon käsityksen sukupuolista

Vatikaani on julkaissut katolisille kasvattajille dokumentin Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät, jossa käydään läpi katolista käsitystä sukupuolista. Katolinen uutissivusto Zenit on julkaissut asiakirjan kokonaisuudessaan, ja siihen voi tutustua täällä.

Asiakirjalla Vatikaani haluaa vastata "kasvatukselliseen kriisiin" ja opetukseen, joka on sen mukaan ihmiskuvaltaan "uskon ja järjen vastaista". Ihmiskuvan muuttuminen on dokumentin mukaan järkyttänyt perhettä instituutiona ja johtanut miesten ja naisten välisten erojen kieltämiseen. Tällöin sukupuolet nähdään ennemminkin historiallisina ja kulttuurillisina ehdollistumisina, dokumentissa todetaan.

Asiakirjan on julkaissut Katolisen opetuksen kongregaatio, joka vastaa pappisseminaareissa ja oppilaitoksista annettavasta opetuksesta.

Kardinaali Giuseppe Versaldi sanoo uutistoimisto AFP:lle, että sukupuolia sosiaalisena ja kulttuurisena sopimuksena pitävä näkökulma "haluaa tyrkyttää yhtä ajattelun tapaa". Tähän tapaan perustuu se, miten lapsia kasvatetaan.

– Seurauksena koulutusohjelmissa ja lainsäädännön painotuksissa edistetään identiteetin ja intiimien tuntemusten erottamista miehen ja naisen välisistä biologisista eroista, kardinaali sanoi AFP:lle The Guardianin mukaan.

Katolinen kirkko suosittelee dokumenttia vanhemmille, opiskelijoille, koulujen johtajille ja henkilökunnalle, piispoille, papeille, maallikoille ja muille soveltuville tahoille.

Kuva: Jussi Rytkönen. Pietarinkirkko Vatikaanissa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.