Vatikaani torjuu koronaa – paavi toipuu tavallisesta vilustumisesta

Vatikaani on ryhtynyt toimenpiteisiin estääkseen koronavirusta leviämästä. Vatikaani raportoi viime torstaina, että sen alueella on todettu koronavirustartunta. Tartunnan toteamisen jälkeen Vatikaanin terveyspalvelut suljettiin väliaikaisesti desinfiointia varten hätäpäivystystä lukuunottamatta.

Tiistaina iltapäivällä Vatikaani ilmoitti, että Pietarinkirkko ja sen aukio suljetaan yleisöltä ja opaskierroksilta 3. huhtikuuta saakka. Samoin suljetaan Vatikaanin muita palveluita lukuun ottamatta apteekkia ja ruokakauppaa, joiden sisäänpääsyä kuitenkin rajoitetaan tungoksen välttämiseksi.

Kuun vaihteesta saakka yskivältä ja nuhaiselta vaikuttanut paavi Franciscus potee Vatikaanin viestintäpäällikön Matteo Brunin mukaan tavallista flunssaa. Uutistoimisto Reuters kertoo, että italialaisen Il Messaggero -lehden mukaan paavilta olisi testattu koronavirus ja saatu testistä negatiivinen tulos. Bruni ei kuitenkaan ole vahvistanut tietoa.

Paavin angelusrukous välitettiin viime sunnuntaina videolähetyksenä Apostolisen palatsin kirjastosta. Yleensä paavi johtaa rukouksen Pietarinkirkon aukiolle avautuvalta parvekkeelta. Paavi kuitenkin näyttäytyi rukouksen jälkeen parvekkeella ja siunasi aukiolle kerääntyneet pyhiinvaeltajat.

Maanantaina paavi toimitti messun Pietarinkirkkoa vastapäätä sijaitsevassa Casa Santa Martassa, jossa hän asuu. Messu lähetettiin livenä, jotta Vatikaanin mukaan koronavirukseen sairastuneille välittyisi tuntu paavin läsnäolosta.

Vatikaanin tiedotteen mukaan Rooman hiippakunta on perunut kaikki ei-sakramentaaliset yleisötapahtumat maaliskuun 15. päivään saakka. Ehtoollista vietetään kuitenkin normaalisti Rooman kirkoissa, mutta rauhantervehdykset jätetään väliin ja vihkivesialtaat kirkoista tyhjennetään.

Paikallisia seurakuntia Vatikaani rohkaisee pitämään soppakeittiöt auki ja tarjoamaan kodittomille ja pakolaisille majoitusta noudattaen samalla Italian valtion antamia ohjeita hygieniasta ja puhtaudesta.

Kreikan ortodoksisen kirkon ohje hämmentää

Samaan aikaan Kreikassa on käyty kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö Kreikan ortodoksisen kirkon ryhtyä tiukkoihin toimenpiteisiin estääkseen koronaa leviämästä jumalanpalveluksissa ja ehtoollisella.

Kreikan ortodoksisen kirkon pyhä synodi ilmoitti maanantaina, että pyhä ehtoollinen ei välitä virusta. Asiasta kertoo uutissivusto Greek Reporter.

"Kirkon jäsenille pyhälle ehtoolliselle osallistuminen – – ei tietenkään voi olla tartunnan lähde", synodi toteaa lausunnossaan.…

Synodi ei rohkaise ortodokseja pysyttelemään poissa jumalanpalveluksista. Sen sijaan kaikkia kehotetaan pesemään kätensä säännöllisesti, käyttämään desinfioivia tuotteita ja pysyttelemään sopivan etäällä toisistaan.

Kuva: Jussi Rytkönen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.