Vievätkö vanhoillislestadiolaiset ehkäisykieltoa Afrikkaan?

Viljo Juntunen valittiin SRK:n johtokunnan puheenjohtaksi lauantaina. Suviseurat järjestettiin vuonna 2014 Pyhäjoella.

Vanhoillislestadiolaisuutta kriittisesti tarkasteleva Omat polut -sivusto julkaisi hiljattain artikkelin, jonka mukaan lestadiolaisten lähetystyön tavoite on saada afrikkalaisia kääntymään vanhoillislestadiolaisiksi ja sitoutumaan olemaan käyttämättä raskauden ehkäisyä.

Sivuston mukaan lestadiolaisuuden leviäminen johtaa Länsi-Afrikan oloissa naisten ja pikkulasten kuolleisuuden kasvuun. Seurauksena on lisää orpoja miljoonien Aids- ja Ebola-orpojen lisäksi. Esimerkiksi Aidsin vastaisessa taistelussa ehkäisyllä on ollut iso rooli.

Onko vanhoillislestadiolaisten lähetystyö Afrikan köyhimmissä maissa evankelis-luterilaisen kirkon tiedossa, anonyymisti toimitettu nettisivusto kysyy.

Vanhoillislestadiolaisia edustavan Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen puheenjohtaja Viljo Juntunen vahvistaa Kotimaa24:lle, että vanhoillislestadiolaiset tekevät läntisessä Afrikassa lähetystyötä.

– Kyllä lähetystyötä Afrikassa viime vuosina muutoinkin on ollut, ei se ole lisääntynyt näinä vuosina. Keniassa, Togossa, Gambiassa ja Ghanassa on lähetystyötä ja taitaa olla Senegalkin nyt mukana, Viljo Juntunen sanoo.

Hän ei osaa ottaa kantaa, kuinka paljon maissa on vanhoillislestadiolaisia. Juntunen on itsekin käynyt vanhoillislestadiolaisen tavan mukaisilla, noin parin viikon lähetysmatkoilla Keniassa.

Yhteistyötä tehdään joissakin maissa niin amerikkalaisten kuin Ruotsinkin vanhoillislestadiolaisten kanssa.

Viedäänkö Afrikan maihin ehkäisykieltoa?

– Lähetystyö on siellä keskittynyt vain keskeisen kristillisen sanoman julistamiseen. En ole tällaista tullut edes ajatelleeksi, että erityisesti lähdettäisiin tällaista asiaa kampanjoimaan. Tietysti ajatus meillä kaikkialla on sama, lasten vastanottaminen sen mukaan kuin Taivaan isä antaa.

Juntunen sanoo, ettei hän ole törmännyt ehkäisy-asian esillä pitämiseen vanhoillislestadiolaisilla kentillä. Kysyttäessä asia voi kuitenkin tulla esille.

– Minulta ei ainakaan ole kysytty. Artikkeli oli yllättävä, eli että siinä tarkoituksessa tehtäisiin lähetystyötä, että vietäisiin sinne ehkäisylle kielteistä asiaa. Kyllä lähetystyö on minusta keskittynyt tähän kristinuskon sanomaan, mikä on ydinasia.

Juntunen kertoo käyneensä Kirkon Ulkomaanavun matkalla Sambiassa, missä aids-ongelma kuitenkin nousi voimakkaasti esiin ja siitä jaettiin tietoa.

– Myös sen sain kuulla Ulkomaanavun matkalla Sambiassa, että katolisen kirkon politiikka on siellä, että he pitävät pidättyväisyyttä oikeana menettelynä.

Voisiko vanhoillislestadiolaisuus olla tällä kannalla?

– En ole tuota miettinyt. Ei ole ollut tästä puhetta. Minusta pidättyvyyskanta saattaa olla ihan hyvä ajatus tällaisessa tilanteessa, mutta tätä ei ole ollut esillä meillä.

Viljo Juntunen valittiin kesällä SRK:n puheenjohtajaksi. Hän sanoo toivovansa, että vanhoillislestadiolaisten perustyö ja hengellinen työ saisi enemmän sijaa julkisuudessa esimerkiksi ehkäisyasioiden sijaan.

– Toivoisin että asiat menisivät rauhalliseen normaaliin uomaan ja että puhtaalta pöydältä saataisiin jatkaa tätä omaa työtä.