Vihdin seurakunta perustaa väliaikaisen vastaanottokeskuksen

Vihdin seurakunnan Riuttarannan leirikeskus muuttuu lähipäivinä turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskukseksi ja väliaikaiseksi vastaanottokeskukseksi. Leirikeskus toimii vastaanottokeskuksena ensi huhtikuun loppuun saakka.

Riuttarannan leirikeskuksessa on 85 vuodepaikkaa. Hätätapauksessa lämpimiä tiloja on noin 150 hengelle, kun kaikki tilat otetaan käyttöön.

Monet seurakunnat ympäri Suomen ovat tarjonneet tilojaan turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen ja tilapäisiksi vastaanottokeskuksiksi. Vihdin seurakunnan järjestely on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä seurakunta ryhtyy myös keskuksen ylläpitäjäksi.

Kirkkoherra Pekka Valkeapään mukaan järjestely on Suomessa ainutlaatuinen. Idea ylläpitäjäksi ryhtymisestä syntyi tämän viikon maanantaina Valkeapään keskusteltua tilanteesta Suomen Punaisen Ristin työntekijän kanssa. SPR ylläpitää useita vastaanottokeskuksia.

– He ovat ymmärrettävistä syistä todella kiireisiä, eikä heillä ole riittävästi resursseja olla tässä aktiivisena toimijana ja ylläpitäjänä. Tuli mieleen, että miksei seurakunta voisi toimia Maahanmuuttoviraston ja SPR:n ohjauksessa ja heidän avustamanaan vastaanottokeskuksen ylläpitäjänä.

Seurakunnalta vastaanottokeskuksen perustaminen vaatii, että seurakunnan talousjohtaja laatii keskukselle budjetin. Lisäksi seurakunta huolehtii asiantuntijoiden avustuksella keskuksen henkilöstön rekrytoinnista. Henkilökuntaa aiotaan palkata 10–14 henkilöä, johtaja, ohjaajia, keittiötyöntekijöitä ja vartijoita. Valtio korvaa seurakunnalle keskuksen ylläpitämisestä aiheutuvat kulut.

Lisäksi leirikeskuksen toiminnalle täytyy etsiä korvaavat tilat, mutta Valkeapään mukaan keskus on talviaikaan ollut muutenkin vähäisellä käytöllä.

Seurakunta on luvannut leirikeskuksen tarvittaessa käyttöön jo ensi maanantaista alkaen, mutta käytännössä toiminta käynnistynee vasta seuraavana maanantaina.

Rekrytoinnit pyritään tekemään pikaisesti. Vastaanottokeskus voi kuitenkin aloittaa toimintansa alimiehityksellä ja seurakunnan henkilökunnan avustuksella.

– Majoittaminen ja ruokkiminen meiltä onnistuu, ja sehän on alkuvaiheessa kaikkein tärkeintä. Myös valvonnan pystymme järjestämään ympärivuorokautisena.

Kirkkoherra toivoo, että seurakunnan ylläpitämä vastaanottokeskus voi toimia pilottikokeiluna.

– Aion perustaa seurantaryhmän ja pyytää siihen tuomiokapitulin ja Kirkkohallituksen edustuksen. Voimme hankkia arvokasta tietoa, jolla voi olla käyttöä myöhemmin. Tämä ei ole yksin vihtiläinen projekti, vaan tämä voi olla yhteinen projekti.

Vastaanottokeskuksen perustamista käsitellään vielä torstaina kokoontuvassa kirkkoneuvostossa.

Kuva: Matti Karppinen. Kuva Evitskogin vastaanottokeskuksesta Kirkkonummelta.

Lue myös:

Liedon seurakunta perusti hätämajoituskeskuksen

Edellinen artikkeliYhteisvastuukeräyksen ulkomainen kohde vaihtuu Ulkomaanavun Mosambik-päätöksen vuoksi
Seuraava artikkeliIsraelin väkiluku on noussut 8,4 miljoonaan

Ei näytettäviä viestejä