Vihittiinkö ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi sittenkin jo 1988?

Luukka_Valmavanhakuva205Mari Leppäselle, sanoo Valma Luukka, uskonnonopettaja, joka vihittiin papiksi 1988, ja joka on ollut lapsuudestaan saakka vanhoillislestadiolainen.

Itä-Uudellamaalla asuva Valma Luukka (ent. Hartala) syntyi vanhoillislestadiolaiseen perheeseen. Hän lähti opiskelemaan teologiaa Askolan silloisen kirkkoherra Lauri Hakalehdon innostamana. Hakalehto uskoi Luukan mukaan naispappeuden toteutuvan jo 1960-luvulla.

”Valitsin teologian, koska intohimoni oli jo kouluaikana saarnata tutuille ja tuntemattomille, miten ihanaa oli olla uskossa Jeesukseen”, Luukka kirjoittaa verkosta löytyvässä elämäkerrassaan.

Työskenneltyään pitkään Lapinjärvellä uskonnon, psykologian ja filosofian opettajana, Luukka sai pappisvihkimyksen vuonna 1988. Aluksi hän toimi puolen vuoden vokaatiolla Lapinjärven kirkkoherran henkilökohtaisena avustajana.

Vuosien mittaan Luukka ollut sijaisena seitsemässä eri seurakunnassa.

– Luen Päivämiestä ja kaikki saarnojani kuulleet tunnistavat se vanhoillislestadiolaisiksi, sielunhoidollisiksi saarnoiksi. En kuitenkaan ole ollut Rauhanyhdistyksen jäsen, Luukka selvittää Kotimaa24:lle suhdettaan vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen.

– Kävin säännöllisesti Rauhanyhdistyksen seuroissa silloin kun äitini vielä eli. En ole tahtonut tuppautua seuroihin tai muuhun toimintaa, koska minua ei ole kutsuttu mukaan.

Valma Luukan isä erotettiin Rauhanyhdistyksestä 1970-luvulla, koska hän ei suostunut katkaisemaan suhteitaan lapsiinsa, jotka ”eivät olleet uskossa”. Isä myös tuki tytärtään teologian opinnoissa.

­– Pidän itseäni vanhoillislestadiolaisena, ja niin pitää moni liikkeen rivijäsenkin. En kuitenkaan hyväksy liikkeen seurakuntaoppia. En ole halunnut missään vaiheessa nostaa kättäni liikettä vastaan kunnioituksesta vanhempiani kohtaan.

– Piispa Samuel Lehtonen sekä kaikki esimieheni ovat tienneet lestadiolaisuudestani. Se on ollut myös muutamissa tapauksissa esteenä viranhaussa 1990-luvun alussa. Yleiseen keskusteluun naispappeudesta en ole osallistunut.

Valma Luukka sanoo, että antaa mieluusti kunnian Mari Leppäsellä olla ensimmäisen vanhoillislestadiolaisen naispappi. Leppänen vihitään papiksi tänä keväänä. Leppänen itse haluaa profiloitua tavalliseksi seurakuntapapiksi.

– Epäilen kuitenkin, että hänelläkään ei tule olemaan helppoa vanhoillislestadiolaisen liikkeen sisällä.

Luukka sanoo olevansa kiitollinen, että sai pappisvihkimyksen, sillä se avaisi hänelle uusia ovia elämässä.

Kuva otettu Valma Luukan pappisvihkimyksen jälkeen 1988.

Lue

Kirkkoon ensimmäinen vanhoillislestadiolainen naispappi

Tutkija lestadiolaisesta naispapista: Tämä on historiaa!

Lue myös aiheeseen liittyvä Valma Luukan blogikirjoitus