Viisi viisautta Raamatusta: Muotipuvun sijaan tulee säkkivaate

Jesajan kirja Raamatussa

Raamattu sisältää paitsi uskonnollista myös elämänfilosofista ja psykologista viisautta. Se on iätöntä ja sopii myös 2000-luvun luterilaisen märehdittäväksi.

Ohessa viisi lainausta Jesajan kirjasta, joka on yksi Vanhan testamentin suurista profeetoista.

1. Lakatkaa jo tarjoamasta turhia uhrejanne, minä inhoan niiden savua!

2. Tuoksun sijaan tulee löyhkä ja vyön sijalle kahleköysi ja hiuslaitteen sijaan keritty pää ja muotipuvun sijaan säkkivaate.

3. Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa.

4. Minä panen poikaset kansan johtajiksi ja annan mielivallan sitä hallita. Silloin kaikki sortavat toisiaan, ahdistavat toinen toistaan. Nuori rehentelee vanhalle, mitätön kunnianarvoiselle.

5. Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettua, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa.

Tekstit Raamatun vuoden 1992 käännöksestä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Viisi viisautta Raamatusta: Paljot puheet ovat vain unta ja turhuutta

Viisi viisautta Raamatusta: Köyhän ja avuttoman sinä vapautat sortajan vallasta

Viisi viisautta Raamatusta: Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois

Viisi viisautta Raamatusta: Välttäkää tyhjää kuiskuttelua

Viisi viisautta Raamatusta: Vääryyden tie houkuttaa enemmän kuin kärsimys

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

6 kommenttia

 • Antti Hämäläinen sanoo:

  “Muotipuvun sijaan tulee säkkivaate.”

  Eiköhän säkkivaate sopinut paremmin Johnnes Kastajalle, kuin se sopisi modernille nykyprofeetalle. Jos tänään aikoo päästä puhumaan päättäjille, on kyllä todennäköisempää, että nykyprofeetalta se onnistuu paremmin tyylikäs hyvin istuva Brionin puku päällä kuin säkkikankaaseen puettuna.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  “5. Opetelkaa tekemään hyvää, tavoitelkaa oikeudenmukaisuutta, puolustakaa sorrettua, hankkikaa orvolle oikeus, ajakaa lesken asiaa.”

  Ihan kuin suoraan vasemmistoliiton ja vihreiden puolueohjelmasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Juudan profeettojen kautta saimme ensimmiseksi ajatuksen jokaisen ihmisen jakamattomasta ihmisarvosta. Myös heidän välittämänsä näky sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta oli aikaansa edellä.

   Nämä ovat universaalisia arvoja, jotka myös kertovat meille paljon niiden antajasta. Jumala on hyvä Jumala, ja Hän on aina ollut lesken ja orvon puolustaja. Koska ne ovat universalisia arvoja, voidaan samantapaista tekstiä lukea myös näistä nykyajan puolueohjelmista. Parastahan olisi, jos siellä suunnalla tutkittaisiin Raamattua enemmänkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Miehen ovat aina “tuottaneet” leskiä ja orpoja sotimalla. Nämä ovat sitten jääneet oman onnensa nojaan.

  Raamatustahan sen sotimisen mallin saa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Charlotta tekisi hyvin, jos lukisi Aamoksen kirjan oikein ajatuksella. Jesajan kirjan alkuluvutkin ovat hyviä, jos tahdomme ymmärtää Jumalaa ja Hänen ajatuksian sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta.

   Minusta maailmassa ei koskaan ole ollut mitään vastaavaa hengellistä “instituutiota” kuin nämä VT:n profeetat. Heitä on myös täysin mahdollista tulkita ja ymmärtää oikein.

   Ajatus sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta heidän kirjoituksissaan oli aivan kirkas silloin, kuin ympäröivissä pakanamaissa vallitsi tässä suhteessa täysi pimeys. VT:ssä on myös monta kuvausta siitä, että Jumala tuomitsi omaisuuskansansa ja erityiseti sen johtajat i silloin kun se kohteli heikkoja ja puolustuskyvyttömiä epäoikeudenmuaisesti tai riisti heitä orjuuttamalla tms.

   Nämä tähän liittyvät Jumalan tuomiot ovat ankaruudessaan ja johdonmukaisuudessaan verrannollisia 2 Ms:n jälkeiseen Saksan jakautumiseen Itään ja Länteen. VT:n profeettojen kirjoja tutkimalla voimme vetää johtopäätöksiä siitä, millainen Jumala on. Yksi tärkeä johtopäätös on, että Jumala on oikeudenmukainen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Piti sanomani “miehet”…

  Ilmoita asiaton kommentti