Viisi viisautta Raamatusta: Uurastavan uni on makea

Saarnaajan kirja

Raamattu sisältää paitsi uskonnollista myös elämänfilosofista ja psykologista viisautta. Se on iätöntä ja sopii myös 2000-luvun luterilaisen märehdittäväksi.

Ohessa viisi lainausta Saarnaajan kirjasta, joka on yksi Vanhan testamentin viisauskirjoista.

1. Kuka tietää, mikä on ihmiselle hyväksi hänen vähinä ja turhina elinpäivinään, jotka hän viettää varjon tavoin?

2. Tee voimiesi mukaan se mikä tehtävissä on, sillä tuonelassa, jonne olet matkalla, ei ole tekoja, ei ajatuksia, ei tietoa, ei viisautta.

3. Uurastavan uni on makea, söipä hän vähän tai paljon, mutta rikkaalta kylläisyys vie unen.

4. Parempi on köyhä ja viisas nuorukainen kuin vanha ja tyhmä kuningas, joka ei enää kuuntele toisten neuvoja.

5. Yhtä vähän kuin tiedät, minne tuuli kääntyy tai miten luut rakentuvat raskaana olevan kohdussa, yhtä vähän tiedät Jumalan teoista, hänen, joka kaiken luo.

Tekstit Raamatun vuoden 1992 käännöksestä.

Kuva: Olli Seppälä

2 kommenttia

 • Päivi Huuhtanen-Somero sanoo:

  Saarnaaja on Raamatun kirjojen joukossa yhtä viisas kuin Sananlaskujen kirja, ehkä intensiivisempikin. Monet ovat tulkinneet sen turhuuksien luetteloita väärin kokonaisuuden kannalta. Saarnaajahan puhuu vaatimattoman elämän myönteisyydestä turhan touhotuksen ja rikkauden tavoittelun sijasta. Kauneimpia kohtia lienee se, kun puhutaan nuoruuden merkityksestä ennen hopealangan katkeamista ja kultamaljan särkymistä (Saarn. 12:6). Ennen kuin “tomu palajaa maahan, niinkuin on ollutkin, ja henki palajaa Jumalan tykö, joka sen on antanutkin.” (Saarn. 12:7).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Saarnaaja on Armon sanansaattaja, joka tuhoaa ihmisen omavoimaisuuden ja tuo esiin jokaisen ihmisen samanarvoisuutta Jumalan edessä ja ettei yhdelläkään ihmisen teoilla voi saavuttaa Jumalan Vanhurskautta. Seuraava kohta on alkanut lohduttamaan erikoisella tavalla, joskus muinoin en ymmärtänyt siitä mitään.

  ”Niin minä painoin mieleeni kaiken tämän ja pyrin saamaan kaikkea tätä selville, kuinka näet vanhurskaat ja viisaat ja heidän tekonsa ovat Jumalan kädessä. Ei rakkauskaan eikä viha ole ihmisen tiedettävissä; kaikkea voi hänellä olla edessä. Kaikkea voi tapahtua kaikille. Sama kohtalo on vanhurskaalla ja jumalattomalla, hyvällä, puhtaalla ja saastaisella, uhraajalla ja uhraamattomalla; hyvän käy niinkuin syntisenkin, vannojan niinkuin valaa pelkäävänkin. Se on onnettomuus kaikessa, mitä tapahtuu auringon alla, että kaikilla on sama kohtalo, ja myös se, että ihmislasten sydän on täynnä pahaa ja että mielettömyys on heillä sydämessä heidän elinaikansa; ja senjälkeen-vainajien tykö!” Saarn.9:1-3

  Ilmoita asiaton kommentti