Ville Auvinen ei yllättynyt äänimäärästään – "Molemmissa toisen kierroksen ehdokkaissa on puolensa"

Ville Auvinen

Ville Auvinen ajatteli torstaiaamuna, että on tyytyväinen, jos saa 15 prosenttia arkkipiispanvaalin ensimmäisen kierroksen äänistä. Auvisen äänisaalis oli lopulta 13,5 prosenttia.

Hän toteaa, että tuloksessa oli isoja eroja eri hiippakunnissa. Mikkelin ja Porvoon hiippakunnissa Auvinen sai toiseksi eniten ääniä. Oulun ja Tampereen hiippakunnissa hän jakoi kakkossijan Björn Vikströmin kanssa.

– Omassa tuomiorovastikunnassani meni heikommin, turkulainen Auvinen naurahtaa.

Hän sanoo odottaneensa, että ensimmäisen kierroksen tulos olisi ollut tasaisempi.

– Yllätyin, että kahden kärki oli niinkin selvästi muita edellä. Odotin erityisesti, että Heli Inkinen olisi saanut enemmän ääniä. Ajattelin, että Inkinen voi hyvin olla kahden parhaan joukossa. Mutta istuvan piispan on näköjään helpompi lähteä vaaliin.

Kärkikaksikosta Tapio Luoma on piispan virassa Espoon hiippakunnassa ja Björn Vikström Porvoon hiippakunnassa. Yliopisto-opettaja Heli Inkinen sai kolmanneksi eniten ääniä.

Vaalin tulos kertoo Auvisen mukaan kirkosta sen, että jos puhutaan liberaali–konservatiivi-jaosta, tilanne on "aika 50–50". Hän huomauttaa, että 13,5 prosenttia äänestäjistä oli valmis tukemaan häntä. Auvinen toteaa, että kaikki hänen tukijansa eivät kuitenkaan hänen laillaan vastusta naisten pappeutta.

– Mutta he ovat sitä mieltä, että kirkossa pitää olla tilaa myös perinteisen virkakannan edustajille. Haluamme, että kirkon kanta perustuu perinteisen raamatunymmärryksen varaan.

Toisen kierroksen asetelmasta Auvinen ennakoi tasaväkistä.

– Olen oppinut tuntemaan Tapio Luomaa ja Björn Vikströmiä kampanjan aikana, ja molemmissa on puolensa. En usko, että alan liputtaa kummankaan puolesta.

Auvinen jatkaa, että hänelle tärkeitä asioita ovat avioliittokäsitys ja se, löytyykö kirkossa tilaa myös konservatiiveille.

– Luoma on selkeästi sanonut, että avioliitto on miehen ja naisen välinen, vaikkei hän mielestäni kampanjan aikana olekaan vedonnut tässä asiassa Raamattuun vaan perinteeseen. Vikströmistä puolestaan olen saanut tilaa antavan kuvan.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Tapio Luoma ja Björn Vikström selvästi arkkipiispanvaalin toiselle kierrokselle

Ensimmäisen kierroksen ääniharava Tapio Luoma: "Tilanne kirkossa on sellainen, että kärjistäminen ei kannata"

Björn Vikström kakkoskierroksesta: "Lähden haastajan asemasta, mutta ero ei ole mahdoton"

Kolmanneksi arkkipiispanvaalissa jäänyt Heli Inkinen: "Minusta ei saa uhrilammasta tai itkijänaista"

Ilkka Kantola: "Minulle on selvää, ketä äänestän, mutta en lähde testamenttaamaan ääniäni"

Kommentti: Ennakkoasetelmat pitivät paikkansa arkkipiispanvaalissa – yksi yllätys tuli

Ville Auvinen pyrkii arkkipiispaksi ja vastustaa naispappeutta – nyt hän kertoo, miten se toimisi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.