Ville Auvinen otti sittenkin julkisen kannan: "Olen päättänyt äänestää Tapio Luomaa"

Ville Auvinen arkkipiispapaneelissa Sanomatalossa

Arkkipiispanvaalin ensimmäisellä kierroksella runsaan 13 prosentin ääniosuuden kerännyt Ville Auvinen korostaa vaalikampanjansa Facebook-sivulla toisella kierroksella äänestämisen tärkeyttä. Samalla hän kertoo itse antavansa äänensä Tapio Luomalle.

Auvinen painottaa, että nämä kaksi asiaa eivät suoraan liity yhteen.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen vs. lähetysjohtaja Auvinen sai arkkipiispanvaalin ensimmäisellä kierroksella neljänneksi eniten ääniä. Ratkaisevalle toiselle kierrokselle jatkoivat Espoon piispa Tapio Luoma ja Porvoon piispa Björn Vikström.

"Arkkipiispanvaalin toinen kierros on 1.3. Silloin ratkeaa, kuka on kirkkomme arkkipiispa seuraavat noin 10 vuotta. Asia on tärkeä. Siksi on myös tärkeää äänestää. Harkinnan ja useiden keskustelujen jälkeen olen itse päättänyt äänestää toisella kierroksella Tapio Luomaa", Auvinen kirjoitti perjantai-iltana Facebookissa.

"Toisella kierroksella lähes velvollisuus äänestää"

Ensimmäisen kierroksen ratkettua torstaina Auvinen sanoi Kotimaa24:lle, ettei usko kannattavansa julkisesti kumpaakaan ehdokasta.

– Olen oppinut tuntemaan Tapio Luomaa ja Björn Vikströmiä kampanjan aikana, ja molemmissa on puolensa. En usko, että alan liputtaa kummankaan puolesta, Auvinen sanoi tuolloin.

Hän mainitsi itselleen tärkeiksi asioiksi avioliittokäsityksen ja sen, että kirkossa on tilaa myös konservatiiveille. Auvinen ei itse tee alttariyhteistyötä naispuolisten pappien kanssa.

Auvinen totesi torstaina, että molemmissa ehdokkaissa on puolensa. Luomaa hän kiitti siitä, että tämä on sanonut selkeästi avioliiton olevan miehen ja naisen välinen mutta lisäsi, ettei Luoma hänen mielestään ole vedonnut kampanjan aikana asiassa Raamattuun vaan perinteeseen. Auvinen jatkoi, että Vikströmistä hän on puolestaan saanut "tilaa antavan kuvan".

Lauantaina Auvinen sanoi Kotimaa24:lle keskustelleensa viime päivinä useiden Luomaa ja Vikströmiä tuntevien kanssa.

– Kummastakaan ehdokkaasta en ole saanut tietää mitään uutta tai merkillistä, mutta olen saanut viestiä, että Luoma olisi herätyskristillisten järjestöjen kanssa yhteistyöhaluinen.

Sitä, mitä yhteistyöhaluisuus tässä yhteydessä konkreettisesti tarkoittaa, Auvinen ei tarkenna.

Vetoomus äänioikeuden käyttämisen puolesta toisella kierroksella ei kerro Auvisen mukaan siitä, että hänen tukijoukkonsa aikoisivat jättää sankoin joukoin äänestämättä.

– Itse ajattelen, että etenkin, koska vaalin tulos saattaa olla muutamasta äänestä kiinni, toisella kierroksella on lähes velvollisuus äänestää.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Analyysi: Konservatiivien motiivit, eläkepappien aktiivisuus ja neljä muuta syytä, jotka ratkaisevat arkkipiispanvaalin

Ville Auvinen ei yllättynyt äänimäärästään – "Molemmissa toisen kierroksen ehdokkaissa on puolensa"

Tapio Luoma ja Björn Vikström selvästi arkkipiispanvaalin toiselle kierrokselle

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.